(2)

Mitt himla liv

e-bok


Olle Carlsson Ă€r paradoxernas man. Han Ă€r vĂ€ckelsepredikanten med sĂ€rskilt hjĂ€rta för ateister – bara de bejakar sin andlighet. Han Ă€r hemmasonen frĂ„n Hudiksvall som kastat sig ut i vĂ€rlden. Under frigörelsens sjuttiotal drog han skaror av jĂ€mnĂ„riga till sitt kafĂ© i pingstkyrkans kĂ€llare i Stockholm. Och han Ă€r pappa till sex barn, som stĂ„tt ut med honom, fast bara nĂ€stan, under de perioder han drack litervis med vin och sprit varje dag.

Det var först nĂ€r han nĂ„dde botten – efter Ă„r av missbruk och utbrĂ€ndhet – som hans tro fick mening. I en privat liten bönegrupp började lĂ€kningsprocessen och nĂ€tverket vĂ€xte smĂ„ningom till en stor andlig rörelse. Numera Ă€r AllhelgonamĂ€ssan Sveriges mest vĂ€lbesökta mĂ€ssa. Olle Carlsson har varit prĂ€st i nĂ€ra 30 Ă„r. Idag Ă€r han nyutnĂ€mnd kyrkoherde i Katarina församling. I sin nya bok Ett himla liv berĂ€ttar han öppet och uppriktigt om den lĂ„nga vĂ€gen frĂ„n missbruk till personlig tro.

(ur intervju i höstkatalogen)

I PI:s Sommar berÀttade du skoningslöst om ditt liv och nu gör du det i bokform, varför?

– Hela min gudstro Ă€r grundad i mina livserfarenheter. En vĂ€v av ytterligheter – ljus och mörker om vartannat – har lagt samman mitt liv, och gjort mig till den jag Ă€r. Förhoppningen Ă€r att jag med min bok ska kunna inspirera andra att kĂ€nna sig vĂ€lkomna, oavsett livsbagage.

Vad skulle du sÀga Àr bokens kÀrna?

– Mina förĂ€ldrar var pingstvĂ€nner och jag berĂ€ttar om hur det har prĂ€glat mitt liv, och om mina revolterande tonĂ„r. Men kĂ€rnan i boken skulle jag sĂ€ga Ă€r uppgörelsen med mitt missbruk. Det Ă€r den biten som gör mest ont. Det har varit ett himla liv helt enkelt, mycket mörker men en hel del vackra saker ocksĂ„. Himmel och helvete.