(108)

Minecraft: block, pixlar och att göra sig en hacka : Historien om Markus "Notch" Persson och spelet som vände allt upp och ned

ljudbok och e-bok


Kom så bygger vi en katedral! Eller varför inte Fisksätra centrum? Så kan man i en uppmaning eller i en fråga sammanfatta Minecrafts idé.

Det är mer än ett spel, än mer en lek och mer som ett sätt att göra något tillsammans med andra, på nätet, i din iPhone eller iPad, och snart finns också Xbox 360-versionen. Dessutom är ett Minecraft-lego på gång. Cirkeln sluts, eftersom Minecraft just kan liknas vid en digital legolåda. Nästan allt kan byggas i spelets block- och pixelvärld.

Ekonomiskt är Minecraft en makalös succé med tjugofem miljoner registrerade användare och de blir bara fler. Man kan säga att Minecraft vänt upp och ned på begreppen på den internationella spelarenan, för vem kunde tro att det här skulle bli en sådan succé? Möjligtvis spelets skapare, Markus "Notch" Persson. Men han kunde knappast ens i sin vildaste fantasi ha förutsett sin framgång.

Det hela började 2009 när den då trettioårige Markus "Notch" Persson, en hängiven spelkonstruktör och kodknackare, ägnade fritiden åt sitt älsklingsprojekt: ett litet dataspel som skulle läggas upp på nätet och spelas online, Minecraft. Tidigt samma år fanns det tillgängligt för den som ville spela. Till en början var intresset svalt men ryktet om det genialiskt enkla spelet spreds snabbt i allt vidare ringar över nätet. I dag är Minecraft ett världsomspännande fenomen och Markus Persson är miljonär flera hundra gånger om. I dataspelens värld är han en superstjärna och över en halv miljon människor följer hans förehavanden på twitter.



3.6

108 recensioner

Per

2022-08-03

Bra jag älskar mainecraft

Maria

2021-07-16

Intressant!

Avicii

2021-07-13

Rolig! Min pappas kompis Markus Persson gjorde minecraft