(0)

Metta-meditation med mina favoritfraser. Andra utgåvan

ljudbok


Metta-meditation med mina favoritfraser visar tydligt att endast fantasin sätter gränser för hur man utformar det mantra meditationen bygger på. Metta bhavana är från början en buddistisk meditationsteknik som på engelska ofta kallas “loving-kindness”, vilket blir ungefär kärleksfull vänlighet eller kärleksfull välvilja på svenska. Detta innebär inte att meditationen är religiös. Det är rent och slätt en övning i empati och att känna gemenskap. På senare år har forskningen nämligen visat att just den här meditationstekniken redan på kort tid får positiv inverkan på vår hälsa. Anledningen tros vara att tungvikten ligger på välvilja mot andra varelser och att kontakt med andra är viktigt inte bara för vår mentala utan även vår fysiska hälsa. Vanligen fungerar det nämligen så att en metta-meditation byggs upp runt att man upprepar tre eller fyra fraser om och om igen i några minuter där man önskar att den man tänker på ska må och ha det bra. Fraserna brukar vara t.ex. ”må du vara trygg” och ”må du vara älskad”, för att nämna några. Den här meditationen är mycket lik den meditation som är utgiven som ljudboken Metta-meditation för självkärlek men har ett upplägg som mer liknar originalupplägget för en metta-meditation där du börjar med att fokusera på dig själv och sedan vidga perspektivet. Författaren har valt ut fyra fraser som får henne personligen att må väldigt bra och har valt att inleda varje fras med “må jag känna mig” istället för ”må jag vara”, då man t.ex. kan vara mycket älskad men ändå inte förstå och då inte kunna känna att man är det.

Detta är en andra utgåva av meditationen som kom till när översättning till engelska skulle göras. Inför översättningen gick Sophie Påhlsson, som står bakom Sophie Grace Meditationer igenom manuset och valde att göra vissa ändringar. Bland annat lades det till en kortare stund på slutet där du sitter med de behagliga känslor övningen förmodligen väckt. Första utgåvan finns kvar i handeln för de som föredrar den. Bakgrundsmusik: Adrift 2 av Christoper Lloyd Clarke. Inläst av författaren.

Sophie Grace Meditationer är en sydvästsvensk meditationsinstruktör, författare och översättare som började producera avslappningsövningar, guidade meditationer och sömnsagor för att hon själv saknade produkter hon ville lyssna på. Sedan starten 2014 har ljudböckerna sålts, lånats och streamats sammanlagt över en miljon gånger och finns tillgängliga på tre språk. Intrernationellt används pseudonymen Sophie Grace Meditations. Titlar på engelska och svenska läses in av författaren själv. På danska och kommande nya språk är uppläsarna anlitade röstskådespelare.