(28)

Marie Curie - Ett liv

ljudbok


Marie Curie – Ett liv Ă€r berĂ€ttelsen om en av vĂ€rldens mest kĂ€nda vetenskapspersoner. Marie Curie gjorde flera viktiga upptĂ€ckter, hon fick Nobelpriset i bĂ„de fysik och kemi, och hon blev Sorbonnes första kvinnliga lĂ€rare och professor. Det hĂ€r Ă€r ett portrĂ€tt av en kvinna som gick sin egen vĂ€g, och som kĂ€mpade hĂ„rt för att nĂ„ sina mĂ„l. Marie Curie levde i en tid nĂ€r det var fĂ„ kvinnor som fick möjlighet att studera, och hon kĂ€mpade hĂ„rt för att kunna Ă€gna sitt liv Ă„t vetenskap och forskning. I sin forskning undersökte Marie Curie olika radioaktiva material, och hon upptĂ€ckte tvĂ„ nya grundĂ€mnen: polonium och radium. 1903 fick hon Nobelpriset i fysik, och blev dĂ€rmed den första kvinnan nĂ„gonsin att fĂ„ ett Nobelpris. Åtta Ă„r senare fick hon Ă€nnu ett Nobelpris, i kemi. Hon Ă€r den enda kvinnan som har erhĂ„llit tvĂ„ Nobelpris.

Ett liv Ă€r serien med lĂ€ttlĂ€sta biografier. HĂ€r finns utrymme för lĂ€ngre och mer djupgĂ„ende resonemang, vilket gör böckerna lĂ€mpliga att anvĂ€nda i undervisningen – och att sĂ€tta i hĂ€nderna pĂ„ den elev som gĂ€rna lĂ€ser om personer som förĂ€ndrat sin tid och pĂ„verkat hur vĂ„rt samhĂ€lle ser ut i dag.

Viljas böcker Àr uppskattade av personer som Àr ovana vid att lÀsa eller kanske har nÄgon form av lÀssvÄrigheter. SprÄket Àr enkelt men innehÄllet Àr anpassat för vuxna lÀsare.



3.5

28 recensioner

Anna

2022-07-19

Mycket bÀttre bok Àn vad jag trodde!

Marmus

2020-10-03

Kortfattad och lÀttlÀst, lÀmplig för unga.