(0)

Mao II

e-bok


»Den hÀr romanen Àr en skönhet. Det Àr svÄrt att hitta en lika djÀrv vision och en lika vÀltalig och moraliskt fokuserad röst i amerikansk litteratur.« | Thomas Pynchon

Mao II börjar med ett massbröllop pĂ„ Yankee Stadium. 6.500 par gifter sig. Det Ă€r Ă€ktenskapsritualen som jĂ€ttejippo. I skarp kontrast till detta stĂ„r Bill Gray, en författare som varit avskuren frĂ„n vĂ€rlden i trettio Ă„r och putsat pĂ„ ett mĂ€sterverk som han inser aldrig kommer att bli klart. Bill ser sig som en av de sista representanterna för det skrivna ordet i den elektroniska eran, dĂ€r den individuella rösten Ă€r pĂ„ vĂ€g att försvinna. Han gör ett desperat försök att ta sig ur sin isolering med ett plötsligt socialt engagemang. Det tar honom till krigets Beirut – dĂ€r spĂ„ren efter honom snart upphör.

Mao II [1991] skildrar mediesamhÀllets terror och sken. Hur konstnÀren, som inte lÀngre har förmÄgan att skaka om medvetandet och kulturen, ersÀtts av terroristen. En amerikansk modern klassiker som med tiden fÄtt profetisk klang.

I översÀttning av Rebecca Alsberg.

DON DELILLO [f. 1936] Àr en amerikansk författare, född och bosatt i New York. TvÄ gÄnger har hans romaner tilldelats The American Book Award, för Vitt brus, 1985 och för Under jord, 1998. Han nÀmns ofta i nobelprissammanhang och fick som första amerikan det prestigefyllda Jerusalempriset.