(136)

Mannen som slutade ljuga

ljudbok och e-bok


Sture Bergwall, alias Thomas Quick, erkÀnde 39 mord och dömdes för Ätta av dem innan han Är 2002 avbröt sin terapi och slutade samarbeta med polisen.

Sedan domarna avslöjats som Ärhundradets rÀttsskandal har de juridiska misstagen rÀttats till i en vÀrldsunik resningsprocess. I dag vet vi att sex olika tingsrÀtter blev förda bakom ljuset. Men en större frÄga Àr obesvarad: Varför blev tingsrÀtterna lurade?

Runt Sture Bergwall fanns en sammansvetsad grupp bestÄende av en Äklagare, en förhörsledare, en psykolog, en advokat och en minnesforskare frÄn Stockholms universitet. Vad drev dem att i Äratal turnera runt med en drogad, fabulerande mÀnniska i förvissning om att han var en seriemördare? Hur kunde deras tro vara sÄ stark att nÄgra till och med ljög i rÀtten för att fÄ Sture Bergwall fÀlld?

Svaret Àr mer konkret Àn man kan tro. Gruppens övertygelse kom frÄn ett mottagningsrum pÄ Norrtullsgatan i Stockholm. DÀr arbetade en kvinna i 80 ÄrsÄldern som var psykoanalytiker. Sture Bergwall var hennes patient. Terapeuterna pÄ kliniken i SÀter dÀr han vÄrdades var bara den gamla damens redskap, och hennes analyser styrde polisens tÀnkande. Utan den gamla damen hade seriemördaren Thomas Quick aldrig skapats.

Mannen som slutade ljuga Àr resultatet av ett grÀvjobb som Dan Josefsson inledde efter journalisten Hannes RÄstams bortgÄng i januari 2012. Med hjÀlp av wallraffande och en omfattande research avslöjar han den hÀpnadsvÀckande historien om kvinnan som skapade den falska seriemördaren Thomas Quick och om gruppen som följde henne.


UpplÀsare: Torsten Wahlund
LĂ€ngd:

4.2

136 recensioner

Christina

2024-02-22

Magisk! T Wahlund lÀser perfekt! InkÀnnande och i ett perfekt tempo. Boken Àr spÀnnande men framför allt viktig ur ett samhÀllsperspektiv - tackolov att de fanns skÀrpta mÀnniskor som kunde trotsa och dÀrmed avslöja den hÀr delen av en mycket suspekt av psykologin.

Lars

2023-02-22

En mycket vÀlskriven bok dÀr författaren studerat och analyserat fakta som talat för och mot att detta Àr en seriemördare, Författaren har gÄtt pÄ djupet och lÀgger fram fakta varför sÄ mÄnga lÀt sig luras att tro pÄ seriemördar teorin. Man ville sÄ gÀrna tro för att gagna sina egna syften. En rÀtts och vÄrd skandal!

1;

2023-02-07

Man brukar sĂ€ga; ”DĂ„rarnas Dal” - var passar det vĂ€l bĂ€ttre att placera detta slitna uttryck Ă€n just i SĂ€ter. Men inte hos patienterna, utan alla dessa fasansfulla mĂ€nniskor som ”skötte” Sture under dessa Ă„r! Detta Ă€r ofattbart, det gĂ„r inte att skriva ”vĂ€rre” i fiktion! Det skulle va fĂ€ngelse och ”spö-straff” för hela j*vla bunten. Fasansfullt och oerhörd tragisk hĂ€ndelse, som pĂ„gick under flera Ă„r! Otroligt fantastiskt att det slutade sĂ„ VÄL! Den hĂ€r boken Ă€r MAGISK lĂ€sning, det finns bara EN bok som Ă€r bĂ€ttre i hela den hĂ€r TRUE CRIME-genren och det Ă€r HANNES RÅSTAMS BOK om just QUICK! LĂ€s den FÖRST, sen tar ni den HÄR - dĂ„ har ni över 30 timmar MAGISK, fasansfull, sanslös, spĂ€nnande, hemsk och tragisk lĂ€sning. En berg och dalbana vĂ€rre Ă€n VÄRST! Allt Ă€r otroligt VÄL SKRIVET och man kan bara inte SLUTA att HÄPNA! Man fattar fortfarande inte; HUR FAN GICK DET HÄR TILL??! Mer Ă€n FULL POTT, FEM av FEM!!!! ❌❌❌❌❌