(26)

Magisterlekarna : en sodomitisk melodram

ljudbok och e-bok


»Om han har rÀtt i sina misstankar, om det Àr Charles som ristat in ett stort mÀrke i dörren till Magisterns arbetsrum, sÄ Àr det en upptrappning«

Den strikte Magistern har i sina erotiska lekar hittat ett sÀtt att vara sig sjÀlv. Hans Àlskare Àr den förtrollande eleven Charles killen som alla vill ha. Men en gÄtfull inristning i dörren till Magisterns arbetsrum vid skolÄrets start gör att hans ordnade tillvaro rÀmnar.

I tomrummet som uppstÄr dras han till Hyenorna, pojkkvartetten som alltid Àr tillsammans. Tim och Fred. Paul och Noak. De Àr i sin tur uppslukade av uttagningarna till SÄngtÄget, och att fÄ ingÄ i det praktfulla följe som i december inför allas ögon ska tÄga genom skolan.

Stor dramatik, vÀnskap, rivalitet, sex och sÄng: det Àr hösttermin pÄ LÀroverket.

Kristofer Folkhammar debuterade med romanen Isak & Billy 2011 och gav ut diktboken NÀr han kysste mig förlorade jag allt 2012. Folkhammar Àr bland annat verksam som litteraturkritiker.

"SÄngtÄget i december. Under uttagningarna grÄter alltid nÄgon. NÄgra Àldre killar som aldrig riktigt lÀmnar skolan ordnar listor, upprop, utprovning av vit krÄsskjorta och grov, svart, Ätsittande finbyxa som gÄr upp lite i stjÀrten. Och under nÄgra vackra oktoberdagar nÀr de första gula löven tÀcks av frostrosor, anstrÀnger sig ett femtiotal killar för att erhÄlla en av de arton platserna i följet som med levande ljus ska glida genom korridorerna, in i Aulan, inför alla ögon."

Sagt om MAGISTERLEKARNA:

Det Àr en lysande liten roman Kristofer Folkhammar har skrivit, skicklig och förförisk men ocksÄ verkligt ÀlskansvÀrd. Man lÀser den i ett enda svep. // Kristofer Folkhammar uppfinner i Magisterlekarna en helt och hÄllet egen vÀrld, exakt utmejslad, intelligent tÀnkt och taggigt uppsluppen, i sprÄket och till spelreglerna i den. En lustfylld skröna med mörka schatteringar, lÀtthet och lekfullhet, vÄld och förvirrade kÀnslor tvinnas ihop pÄ ett sÀtt som jag aldrig mött i nÄgon svensk roman.

Carl-Johan Malmberg, Svenska Dagbladet

Magisterlekarna skÀnker insikter i samtidens konsumtionskultur, i modets estetik, i kÀnslor och identiteter pÄ ett sÀtt som Àr unikt. HÀr kÀnns det som att det finns enorm potential. Jag vill genast lÀsa mer av Kristofer Folkhammar. Mer och större och allvarligare. Kan man fÄ en ny roman genast, tack!

Gabriella HĂ„kansson, Sydsvenskan

Lekfullheten i Kristofer Folkhammars gestaltning prÀglar inte enbart den unika berÀttelsen, Àven hans sprÄk och poetiska uttryck bÀr pÄ en lÀttsamhet som överraskar. Det blir aldrig slentrianmÀssigt eller trÄkigt. Precis nÀr man tror att man vet var man har honom dyker det upp ett nytt utfall eller infall. // Magisterlekarna bygger upp en vÀrld som jag kommer att bÀra med mig lÀnge framöver.

Hanna Jedvik, Göteborgs-Posten

Magisterlekarna, denna drömska, pregnanta svĂ„rfĂ„ngade historia om ett sorts gymnasium dĂ€r alla, i alla fall de elever och lĂ€rare som Ă€r i nĂ€rbild, Ă€r bögar och all undervisning handlar om queer teoribildning. // Överallt stjĂ€rtar, bultningar, glupskhet. Jag tycker till och med att vĂ€ggar, trappor och skrivbord vinglar och trĂ€nger ihop sig runt Folkhammars mjuka lek med franska och brittiska internatlivsklichĂ©er /.../ Magisterlekarna Ă€r en tunn bok, sensuell och poetisk, men den gĂ„r att skĂ€ra och analysera // Det Ă€r vackert.

Jenny Teleman, P1 Kulturnytt

Jag hoppas pÄ att Magisterlekarna blir en klassiker pÄ samma sÀtt som E M Forsters Maurice.

Emil Åkerö, Östgöta Correspondenten

Sprittande livslust, nyfikenhet och kÄthet blandas med förvirring och vilsenhet. // Romanen Àlskar sitt eget universum, vÀltrar sig njutningsfullt i det, men det pÄ samma gÄng melodramatiska och mollstÀmda slutet Àr vad som verkligen stannar kvar.

Therese Bohman, Aftonbladet

Kristofer Folkhammars andra roman Magisterlekarna fullkomligen sprutar ur sig kaskader av livsförhöjande konfetti och existentiellt glitter. // Efter nÄgra sidor kan man inte sluta lÀsa. HarlequinkÀnslan och Anaïs Nin-förtrollningen spinner sina trÄdar runt en och snart Àr man dÀr, i den bÀttre och skönare verkligheten dÀr allt Àr erotisk och regnbÄgsglansigt.

Fast rÀcker det egentligen? Just som man tÀnker att campig bögsex inte duger för en hel roman sÄ kommer fyllningen. Likt Guds finger dundrar Folkhammars identitetsanalyser rakt ner i den glittriga sexpralinen och tar ett jÀrngrepp om homosexualitetens historia. Vad för personligheter uppstÄr ur nÄgot som trÀngts undan, tabubelagts och kriminaliserats? Vad för slags identiteter och stereotyper skapas ur skam och parksex? Det Àr som om Folkhammar vill ruska om och sÀga: har vi verkligen den bögighet vi vill ha? // Jag tycker den hÀr boken Àr lysande rakt igenom.

Gabriella HĂ„kansson, Sydsvenskan

Magisterlekarna Àr en bedÄrande kioskroman, en köttigt sakral och skvallrig collegefilm fylld av sex, gymnastiksalar och körsÄng. Blicken rinner över sidorna, Folkhammar skriver som en glÀttigare Dennis Cooper utan övervÄld det Àr lika romantiserande som subversivt som sorgligt. En mÄngbottnad bögutopi och vördnadsfull genreuppvisning som trummar pÄ helt oförskÀmt mot en förkrossande frÀck förlösning.

Elis Burrau, Nöjesguiden

Det Àr en lysande liten roman Kristofer Folkhammar har skrivit, skicklig och förförisk men ocksÄ verkligt ÀlskansvÀrd. Man lÀser den i ett enda svep.

Carl-Johan Malmberg, Svenska Dagbladet