(68)

Love

ljudbok och e-bok


Greta Garbo Àr dyrkad som bÄde kÀrleksgudinna och feminist- och queerikon, en kombinerad prestation som inte egentligen ser sin like igen förrÀn vid postmodernismens genombrott pÄ Ättiotalet.

LOVE Àr en fartfylld roman om hennes vÀg dit och de första Ären i Hollywood, dÀr hon landar tack vare en kontraktskarusell som hennes Àlskade regissör och mentor Mauritz Stiller dragit igÄng mer eller mindre av misstag. Hon gÄr i krig med studion nÀr de sparkar honom och ger henne ovÀrdiga vamproller. Hon gömmer sig för reportrar som belÀgrar nya pojkvÀnnen Jacks villa. Men ju mer hon vÀgrar tala med fans och reportrar desto mer besatta blir de. NÀr hon pÄstÄr sig vara en helt vanlig kvinna betraktas hon som ett stort mysterium. Till och med ankomsten av ljudfilmen, som borde innebÀra problem för en flicka med en mörk röst och en tung brytning, visar sig vara till hennes fördel. Varje steg Greta tar i riktning bort frÄn stjÀrnglansen tycks tvÀrtom leda henne rakt mot den. Detta Àr LOVE, berÀttelsen om hennes osannolika baklÀngesvÀg mot stjÀrnorna och det tumult hon orsakar pÄ vÀgen.

LOVE Àr baserad pÄ verkliga hÀndelser, brottstycken ur intervjuer, ett överraskande kÀrleksbrev frÄn Mauritz Stiller och en samling anekdoter varav nÄgra Àr för bra för att vara sanna. Framför allt tecknar den med kÀrlek och fantasi ett portrÀtt som smÀlter samman den verkliga Greta Garbo med den som har förevigats pÄ vita duken, eftersom konst och konstnÀr aldrig helt kan skiljas Ät.


UpplÀsare: Electra Hallman
LĂ€ngd: