(150)

Lila hibiskus

ljudbok


Kambilis far Eugene Achike Àr en riktig hjÀlte. Han tar hand om de sina, han Àger en tidning som oförskrÀckt kritiserar korruptionen och maktmissbruket i samhÀllets högsta skikt, han fÄr pris av Amnesty International och skÀnker stora summor till vÀlgörande ÀndamÄl.

Men i hemmet Àr han en tyrann. Han misshandlar sina barn och sin fru om de gör det minsta avsteg frÄn det han betraktar som den enda sanna vÀgen, en hÄrdhÀnt och intolerant katolsk tro. Han har till och med stött bort sin egen far, eftersom denne hÄllit fast vid sina förfÀders religion. Kambili och hennes bror Jaja fÄr en aning om ett annat sÀtt att leva nÀr de under en tid fÄr bo hemma hos sin faster, som i sin kÀrleksfullhet och rÀttframhet Àr sin brors raka motsats. Denna aning om ett friare liv vÀxer till ett uppror hos Kambili och Jaja. Familjens maktordning Àr plötsligt i gungning och en vÄldsam brytning blir mer och mer oundviklig.

Med Lila hibiskus har Chimamanda Adichie skrivit en berÀttelse som med bÄde inlevelse och precision visar hur en yttre godhet kan rymma bÄde brutalitet och brist pÄ empati. Hennes portrÀtt av Eugene Achike kan vÀl mÀta sig med Ingmar Bergmans biskop Vergerus i Fanny och Alexander nÀr det gÀller att gestalta motsÀgelsefullhet och religiöst bigotteri.


UpplÀsare: Astrid Assefa
LĂ€ngd:

3.9

150 recensioner

Eva-Linn

2024-03-04

Hemsk upplÀsare

nannie

2024-02-06

TrÄkig i början men blir braa

Karin

2023-08-03

Gripande, hemsk och hoppfull.