(2)

Laterna Magica

e-bok


FÄ sjÀlvbiografier har skapat ett sÄdant förhandsintresse som Laterna magica innan den gavs ut 1987, Àven i ett internationellt perspektiv. Det var första gÄngen Ingmar Bergman skrev ett verk helt frÄnkopplat filmmediet. Genom branta klipp och djÀrva associationer skildras vÀgen frÄn olyckligt prÀstbarn till folkkÀr film- och teatermagiker vilket ocksÄ gav mÄnga nycklar till de Àmnen han ofta Äterkom till i sina filmer.

Mer Àn nÄgot annat visade Ingmar Bergman med Laterna magica att han var en stor författare i egen rÀtt. Nu ges möjligheten att lÀsa sjÀlvbiografin tillsammans med Arbetsboken, ur vilken han hÀmtade en stor del av det material som kom att bli de publicerade memoarerna. En sÄdan samtidig lÀsning ger nu lÀsaren en oanad möjlighet att se hur författaren i den konstnÀrliga processen förhÄller sig till det egna minnet, fakta och fiktion.

Laterna magica presenteras nu med utförliga kommentarer av Jan Holmberg och ett nyskrivet förord av författaren J.M.G. Le Clézio.

2018 skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 Är. Under Äret presenterar Norstedts i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman sex praktfulla volymer av en stor del opublicerat material och en monografi om just författaren Ingmar Bergman. Dessutom publicerar vi hans samtliga filmmanus, bland annat ges texter som Det sjunde inseglet och SmultronstÀllet ut för första gÄngen pÄ svenska.