(102)

Kåtornas folk

ljudbok och e-bok


Ester Blenda Nordströms reportagebok Kåtornas folk med efterord av Ylva Floreman.

Här kommer uppföljaren till nyutgivning av Sveriges första wallraffreportage, nämligen Ester Blenda Nordströms En piga bland pigor från 1914.

Ester Blenda var 23 år och arbetade på Svenska Dagbladet när hon fick idén att söka arbete som piga på ett jordbruk i Södermanland för att kunna skildra livet på en bondgård inifrån. Resultatet blev en artikelserie i tidningen och en fängslande reportagebok som blev en stor framgång för författaren och en bestseller på sin tid.

Men Ester Blenda Nordström vilade inte på lagrarna.

Året därpå tog hon anställning som nomadlärarinna för samebarnen i Saarivuoma i Lappland. Det blev boken Kåtornas folk som utkom 1916.

En helt fantastisk bok!

Här för första gången i nyutgåva!

Det som gör den fantastisk är att Ester Blenda är där.

Hon kommer verkligen in i gemenskapen. Trots att hon anländer som främmande från en annan värld smälter hon in i gemenskapen med de starka levnadsglada samekvinnorna, med de öppna vetgiriga barnen, med de karaktärsfasta härdade samemännen.

Hon är närvarande i snöstormarna, i vandringarna över fjället, i kåtan som ska resas och göras varm, maten som lagas över öppen eld, kåtan som återigen ska rivas och packas ihop och lastas på pulkorna.

Renarna, hundarna, elden, knivarna, grytorna, alla vardagens bestyr, allt som först verkar oändligt mödosamt och tungt känns snart helt naturligt och ofrånkomligt.

Man kunde förvänta sig att distansen mellan författaren och samerna skulle vara stor, skulle vara omöjlig att överbrygga – men det är precis tvärtom. Trots att Ester Blenda är journalist och författare från det avlägsna moderna och mondäna Stockholm glider hon fullkomligt in i sammanhanget. Hon är inte där som forskare, hon är inte där som etnolog som upptecknar språk och sedvänjor för en avhandling. Istället är hon där som en vanlig enkel upplevande människa – som råkar ha en fantastisk förmedlande förmåga. Hon är en författare, en berättare, som kan konsten att skildra allt detta så tydligt att även vi läsare är där. Med alla våra sinnen.

Bakhålls nyutgivning av fjolårets Ester Blenda-bok En piga bland pigor bemöttes med högljudda applåder från press, radio, TV: "Årets bok!" skrev Borås Tidning. "En milstolpe i svensk journalistik" skrev Ystad Allehanda. "Otroligt bra!" utbrast TVs Gokväll. "En klockren femma!" enligt TVs Gomorron Sverige. Nu är det Kåtornas folks tur att hyllas:

"En helt fantastisk ögonvittnesskildring om det hårda livet som renskötande same för hundra år sedan." Ulla W Samuelsson, Ljusnan

"Ester Blenda Nordström skåpar till och med ut de flesta i det skönlitterära författarskrået. Hennes prosa är en njutning." Anneli Jordahl, Aftonbladet

"Kåtornas folk är en otroligt underhållande folklivsskildring." Maria Vedin, NSD

"Kåtornas folk är både socialreportage och kärvt romantisk vildmarksprosa." Fredrik Sjöberg, SVD

"Kåtornas folk är en stark bok om ett okuvligt folk." Yvonne Gröning, Dala-Demokraten

"Den fängslande berättelsen om Kåtornas folk rekommenderas!" Johan Källs, Södra Dalarnes tidning

"Hon lever kvinnokampen och tillämpar den i ämnesval och sätt att skildra relationer i sitt skrivande." Eva-Lotta Hultén, Göteborgs-Posten

"Föredömligt skrivet av denna pionjär för det goda reportaget" Lisbeth Antonsson, Östgöta Correspondenten

"Spännande och lättläst!" Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Vilken njutning det är att läsa Ester Blenda Nordström! Johan Erlandsson, Kommunalarbetaren


Uppläsare: Sofia Pekkari
Längd:

4.3

102 recensioner

Harriet

2023-02-18

Hon skriver i boken så nära att du känner den bitande vinden mot kinden, du strävar med i rajden och tar dig framåt med samerna. Det är ett porträtt av människorna, naturen och det liv vi lever. Samerna porträtteras fint, rent och nära. Du vill känna Ellekari och sitta vid elden och njuta kaffet tillsammans med kåtornas folk.

Örjan

2022-10-06

Ester Blenda Nordström var uppenbarligen en oerhört literärt begåvad kvinna, som dessutom var både modig och tuff nog att ta för sig bland herrarna i det tidigar 1900-talets medievärld. En kvinna som gjorde det som behövdes för att hävda sig i konkurensen. Kåtornas Folk, är en mycket intressant inblick i samernas tuffa tillvaro. För mig som uppvuxen i norr där samerna lever var det nyttigt att få veta mer om dem och deras starka traditioner. Till en viss grad tyckte jag mig känna igen förtrycket samerna utsattes för från min barndoms 80-tal, även om samhället redan då kommit betydligt längre i integreringsprocessen än vad det gjort när Ester Blenda skrev om sin tid tillsammans med rennomaderna i norr. Spännande om kampen mot kylan, och det hårda arbetet för att kunna sätta mat på bordet till sin familj i ett högst ogästvänligt område i världen. Uppläserskan gjorde en, i mitt tycke, mycket fin insats! Behaglig röst, perfekt tempo och inte allt för överdriven inlevelse i händelserna som utspelar sig i boken. De flesta skulle nog kunna ha ett gott utbyte av den här historien, så jag rekommenderar den till alla, förutom möjligen människor som har väldigt ont av djur som behandlas hårdhänt.

Lotta

2021-05-08

Så vackert och poetiskt skriven!