(168)

Kättarna : de kristna rebellerna

ljudbok och e-bok


Den 6 juli 1415 slutade reformatorn Jan Hus sina dagar i eld och rök när han brändes på bål i Böhmen. Hans brott var kätteri. I flera år hade han predikat vad den katolska kyrkan ansåg vara villoläror och kritiserat såväl påven som biskopar och präster. Detta ansåg man i Vatikanen vara så oacceptabelt och farligt att Hus måste röjas ur vägen.

Jan Hus var varken den förste eller siste utpekade kättaren i kristendomens historia. Omkring hundra år efter hans död skulle Martin Luther leda det framgångsrikaste upproret någonsin mot den påvliga kyrkan – reformationen. Med stort kunnande och vass penna tecknar Dick Harrison en fascinerande bild av de kristna rebellernas historia, från tidiga kontroverser på 200-talet till trettioåriga krigets blodiga strider i religionens namn.

I bokserien Världens dramatiska historia kombinerar Dick Harrison kunskap och berättarglädje. Här ges en fängslande inblick i historiens mest kända perioder och personöden.


Uppläsare: Per Juhlin
Längd:

3.9

168 recensioner

Maria

2021-07-05

Väldigt intressant och viktig historisk bok. Lite svår att hänga med i framför allt i början, då det är många rörelser och kättare på samma gång. Boken är viktig ur demokratisk synvinkel och att som Harrison säger: ”Det var inte bättre förr.”