(449)

Kurtisanen

ljudbok och e-bok


Blott sexton Är gammal debuterade hon pÄ landets mÀktigaste teaterscen, Bollhuset. FrÄn logerna blickade kungen och hans hov ner pÄ henne. Förmögna mÀn mÀtte henne med lysten blick. Hennes skönhet var en förbannelse som skulle fÄ henne landsförvisad till det förrevolutionÀra Paris. Men ocksÄ en tillgÄng nÀr hon ensam gav sig ivÀg pÄ bildningsresa till Italien och lyckades charma den europeiska eliten.

Beata Charlotta var skÄdespelerska, kurtisan, spion, vÀn med en drottning och Àlskarinna Ät en man som blev kung. Hon blev bara trettioett Är gammal. Efter sig lÀmnade hon ett glödhett manuskript, en berÀttelse om sitt liv i romanform som avslöjade hemligheter kring maktens mÀn, en berÀttelse som aldrig skulle fÄ se dagens ljus. Det var kung Gustav III:s plan, mannen hon konspirerade att mörda. Men han misslyckades. Hans mÀn hittade inte hennes berÀttelse.

HÀr Àr den.

I Kurtisanen ÄtervÀnder Anna Laestadius Larsson till det sena 1700-talet. En tid dÄ adelns siden och peruker existerade sida vid sida med rÀnnstenens smuts och fattigdom, dÀr fattiga kvinnor förvÀntades stÄ till vÀlbÀrgade mÀns tjÀnst men dÄ idéer om ett annat, rÀttvisare samhÀlle just hade fötts. Romanen Àr en fristÄende uppföljare till den kritikerrosade och Àlskade trilogin Barnbruden, Pottungen ochRÀfvhonan.


UpplÀsare: My Holmsten
LĂ€ngd:

3.9

449 recensioner

johanna

2023-04-26

Man lever sig in i historien och fÄr en bild om hur de skulle kunna vara att leva dÄ.

Ellis

2023-01-20

BÀst av Anna Laestadius böcker om dessa starka kvinnor! LÀste den nÀr den kom ut men lÀngtade efter att fÄ höra den upplÀst. Fantastiskt berÀttat och mÄlande beskrivningar som gör att personerna kÀnns nÀra.

Sara

2022-08-21

Gripande men Àr inte sÄ förtjust i upplÀsaren.