(47)

Kungsgatan : roman

ljudbok och e-bok


"Den gÄngen Adrian hade fyllt sju Är, tog hans far, bonden i Humla by, honom med in till Stockholm i ett lövlass. Det var natten före midsommarafton. Det var blÄtt i luften. PÄ marken var det tyst och vÄtt. Adrian fick sitta pÄ en sÀck framme i skrindan. Hela natten Äkte de sorundabornas urgamla stadsvÀg förbi fÀlt, gÄrdar, kyrkor och glesa, malmartade skogsmarker. SÄ smÄningom fick de sÀllskap med andra landsbor, som ocksÄ skulle sÀlja löv. VÀgen före och efter dem kom till slut att likna en vandrande skog av björkar." Kungsgatan Àr den stora svenska romanen om urbaniseringen och folkvandringen frÄn landsbygden till stÀderna under 1900-talets första hÀlft. Ingen annan författare har som Ivar Lo gestaltat denna omvÀlvande sociala process. BerÀttelsen om bondsonen Adrian och statarflickan Marta, som lÀmnar sin sörmlÀndska by och beger sig till Stockholm för att söka lyckan, Àr en brett anlagd samhÀllsskildring som spÀnner över klyftan mellan stad och land.

NÀr Kungsgatan kom ut 1935 vÄllade den hÀftig debatt för sin öppenhet om prostitution och könssjukdomar. Romanen skildrar med en stor dos realism hur landsbygdens barn lockas av storstadens frÀmmande ljus och rytm och kÀmpar för att finna ny mark under fötterna. Med sin nÀrhet till mÀnniskorna och överblick över det stora skeendet Àr Kungsgatan en alltjÀmt aktuell Stockholmsroman.


UpplÀsare: Rasmus Luthander
LĂ€ngd:

4.0

47 recensioner

Klas

2022-10-16

Boken Àr mÀsterlig. TyvÀrr ganska svag inlÀsning av Luthander.

rickard

2022-06-30

Fin skildring an stad och land.

Vanna

2021-06-25

Författaren ville för mycket. För mycket hÀndelser, för mÄnga mÀnniskor och för mÄnga beskrivningar av kÀnslor. Dock finns det intressanta partier, inte minst brytningen med det gamla bonde- och statarsamhÀllet. Men jag skulle nog rekommendera att lÀsa boken istÀllet för att lyssna.