(4)

Kungar

e-bok


En del fenomen Àr sÄ sjÀlvklara att vi sÀllan ens tÀnker pÄ dem. En av dem Àr hur fylld av monarker historien Àr. De har kallat sig kungar och kejsarinnor, hertigar och furstar, drottningar och tsarer, men alla har de gjort ansprÄk pÄ att ensamma ha makten. Fram till för hundra Är sedan var vÀrlden fortfarande dominerad av dem.

Det hÀr Àr en vÀrldshistoria om kungar och om den oinskrÀnkta, personliga makten, om hur kungarna kom till tronen och hur de gjorde för att stanna kvar dÀr, om vilka symboler som krÀvdes och vad allt detta i sin tur avslöjar om oss mÀnniskor och vÄra behov. För att komma Ät det mÄste vi leta efter ledtrÄdar i mÄnga delar av vÀrlden. De tar oss tillbaka Ànda till Narmer i Egypten för fem tusen Är sedan, men de Àr lika aktuella i dagens politik och styrelserum.

Men det Àr ocksÄ en historia om motstÄndet mot kungarna. Det har nÀmligen alltid funnits en underström av opposition som ibland har bubblat upp till ytan och dominerat en hel kultur, som den romerska republikens hat mot kungar eller revolutionernas krav pÄ ökat medbestÀmmande.

Att följa i envÄldshÀrskarnas spÄr Àr bÄde intressant och skrÀmmande. DÀr finner vi sÄvÀl imponerande som avskrÀckande figurer, och framför allt kommer vi att upptÀcka att frÄgan om kungarna i vÀrldshistorien Àr lÄngtifrÄn sjÀlvklar.