(0)

Kristdemokrati

e-bok


VAD ÄR KRISTDEMOKRATI? SamhĂ€llsgemenskap. Kristen etik och naturrĂ€tt. MĂ€nskliga rĂ€ttigheter och skyldigheter. Solidaritet utan socialism. Naturliga gemenskaper och subsidiaritet. Frihet och personligt ansvar. Förvaltarskap och miljöhĂ€nsyn.Etik före politik. Person före individ. Familj före stat.Personalism inte kollektivism eller individualism. Social marknads ekonomi inte laissez faire. Försoning inte konflikt. Kristdemokratin har lĂ€nge erbjudit en unik politisk palett.

I boken Kristdemokrati diskuteras den politiska filosofin och historien bakom en politisk rörelse som prÀglat Europas utveckling efter andra vÀrldskriget och som i Sverige tagit klivet frÄn politikens marginal till dess centrum.

»Kristdemokrati Ă€r inte ett raster lagt ovan pĂ„ gamla ismer eller ett hopplock av idĂ©er. Kristdemokrati Ă€r ett Ă€rligt och ödmjukt sökande efter demokratins och det okrĂ€nkbara mĂ€nniskovĂ€rdets rötter. Det Ă€r medmĂ€nsklighet Ă€ven utanför nationsgrĂ€nser! Svenska statskunskapare har inte orkat ta sig över Öresund till de ledande kristdemokrater och partier som rĂ€ddade vĂ„rt Europa efter 1945. DĂ€rför Ă€r denna bok om kristdemokratin sĂ„ vĂ€rdefull.« Alf Svensson, tidigare statsrĂ„d och partiledare för Kristdemokraterna

»Det Àr för lite ideologisk politisk debatt i vÄr tid. DÀrför Àr en bok som denna sÄ viktig. Kristdemokratin representerar en tredje vÀg i politiken som har grundlÀgfgande etiska vÀrden som sitt viktigaste fundament, inte placeringen pÄ en höger-vÀnsterskala sÄsom kapitalismen och socialismen. För mig Àr mÀnniskofvÀrdet, förvaltarskapet och kÀrleken till min nÀsta grundlÀggande.« Kjell Magne Bondevik, tidigare parti- ledare för Kristelig Folkeparti (KrF) och stats minister i Norge

»Som flitig lÀsare av politiska böcker och sjÀlv författare till fl era ideologiska alster ser jag ett stort behov av kristdedmokratiska texter. HÀr finns en brist av utbud som mÄste ÄtgÀrdas.« Stig-Björn Ljunggren, fi l dr, politisk chefredaktör för Sydöstran (s)