(0)

Kornas planet

ljudbok och e-bok


Jorden har det tufft. Och hittills har en av de stora bovarna i dramat varit kossan. Kon har gÄtt frÄn att vara en skönt idisslande trygghet till att bli det största hotet mot planetens överlevnad. Men stÀmmer det? Förmodligen inte. Kon blir en stum syndabock, nÀr det egentligen Àr den hÄrt rationaliserade, kapitalistiska matindustrin som Àr boven.

Det som har hÀnt de senaste hundra Ären Àr att vi gÄtt frÄn ett jordbruk i hyfsad samklang med naturen dÀr varje del, grödan precis som kossan ingÄtt i ett biologiskt kretslopp, till idag dÄ vi har fÄtt ett jordbruk dÀr varje del ska klara sig sjÀlv och dÀr konstgödsel och avancerat kraftfoder importeras för att skapa sÄ stor tillvÀxt som möjligt. Plötsligt blir dÄ koldioxidutslÀppen och metangaserna ett gigantiskt problem nÀr vi egentligen vet att bÄde kossornas avfall och bete kan var en tillgÄng och resurs för planeten. Betesmarker Àr bra kolinlagrare, gödsel frÄn kossorna Àr bra att anvÀnda pÄ Äkrarna i stÀllet för konstgödsel. Vi behöver vÄra betesmarker ocksÄ av en annan anledning, som i klimatdebatten blivit alltmer akut, nÀmligen för vÄra bin, andra insekter, djur och vÀxter!

Den biologiska mÄngfalden Àr idag hotad av industrins monokultur. LÄt inte det förvÀrras genom att utrota ocksÄ kossan.

Dessutom Àr kon och den mjöl och det kött hon ger i vÄra del av vÀrlden ett viktigt och bra tillskott till vÄran annars ganska magra och nÀringsfattiga kost. Kornas planet Àr en bok som pÄ djupet verkligen beskriver vad kon, ocksÄ historiskt, har betytt för mÀnskligheten och hur vi kan Äterskapa kontakten med henne men ocksÄ hur vi kan ta oss till ett mer ursprungligt och klokt jordbruk och en matindustri pÄ planetens och mÀnsklighetens villkor.

Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen har skrivit en kÀrleksförklaring till kossan, inte bara som planetens rÀddning utan ocksÄ som ett kÀrleksfullt djur som kan ge oss tröst, kÀrlek och nÀring.