(0)

Konstitutioner, politik och frihet.

e-bok


Vilka politiska spelregler ska man enas om för att kunna fÄ förnuftiga politiska beslut? Vad hÀnder med beslutsfattandet nÀr lagstiftarna sjÀlva deltar i det politiska spelet och har sina egna intressen att bevaka? James Buchanan (19192013) var en av pionjÀrerna bakom public choice-skolan, som utforskar politikens villkor med ekonomiska modeller.

James Buchanans analyser av konstitutionella och politisk-ekonomiska frÄgor blev skolbildande. Med en karaktÀristisk stil som var bÄde lÀttillgÀnglig och logiskt strÀng skÀrskÄdas de grundlÀggande problem som finns med att försöka lösa samhÀllsproblem genom offentligt beslutsfattande. Men hÀr finns ocksÄ en optimism att konstitutionella regler kan bidra till ett bÀttre politiskt spel.

James Buchanan var professor i nationalekonomi och verksam vid George Mason University. Han belönades med Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 1986.

HÀr presenteras ett brett urval av Buchanans centrala texter pÄ svenska. Urvalet och översÀttningarna har gjorts under ledning av docent Niclas Berggren, som Àven bidrar med en utförlig introduktion till Buchanans tÀnkande.

"Buchanan har inspirerat mig mer Àn nÄgon annan nationalekonom genom sitt unika sÀtt att analysera politikens centrala betydelse för hur en ekonomi fungerar." - Niclas Berggren