(277)

Konspiration Olof Palme : mordet, politikern och hans tysta fiender

ljudbok


Mordet pĂ„ Olof Palme har i 30 Ă„r framstĂ„tt som en olöslig gĂ„ta. Kanske Ă€r det inte sĂ„. Den prisbelönte grĂ€vande journalisten Gunnar Wall pekar i denna bok pĂ„ att lösningen kan ligga nĂ€rmare Ă€n vad vi letts att tro. Han har fĂ„tt kontakt med flera personer som valt att till sist berĂ€tta om vad de sjĂ€lva upplevt – mĂ€rkliga hĂ€ndelser som vĂ€ckt frĂ„gor om mordet och som inte lĂ€mnat dem nĂ„gon ro trots alla Ă„r som gĂ„tt.

HÀr möter vi inte bara en rad vittnen. Vi fÄr ocksÄ en pÄminnelse om det dramatiska samhÀllsklimatet 1986, dÄ Sverige hade en statsminister som var hyllad av mÄnga men samtidigt djupt avskydd av andra. Hans motstÄndare fanns bÄde i Sverige och utomlands. MÄnga hade höga positioner och var vana att fatta drastiska beslut.

Pusselbitar fogas till varann i denna bok. Och lÀsaren konfronteras med frÄgan: Var sanningen om Palmes död sÄdan att den var farlig att utreda nÀr spÄren efter mördaren var fÀrska?

Gunnar Wall menar att mycket pekar pĂ„ att den svenske statsministern föll offer för ett vĂ€l planerat politiskt attentat – och att utredningen under de första avgörande Ă„ren var ett spel för gallerierna. Kanske, menar han, Ă€r Sverige idag moget för att nĂ€rma sig vad som egentligen hĂ€nde den dĂ€r kalla februarikvĂ€llen.


UpplÀsare: Johan Svensson
LĂ€ngd:

3.9

277 recensioner

7⁷

2023-06-05

SÀkert en bra bok om det inte vore för upplÀsaren som verkar lÄsa varje mening som ett stycke vilken fÄr följden att han avslutar varje andetag som en frÄga eller pÄstÄende och sen inser att han mÄste fortsÀtta varpÄ frÄgan blev ett pÄstÄende eller pÄstÄendet blev en frÄga. Högst personlig Äsikt naturligtvis.

Lars

2023-03-02

Författaren ger ett trovÀrdigt och gediget intryck. Han belyser pÄ ett imponerande sÀtt den fulla bilden av mordet. Jag uppskattar hans strÀvan att belysa hÀndelser som bÄde talar för och emot en sak och lÄter dÀrmed lÀsaren sjÀlv ta stÀllning. Det finns för mÄnga mÀrkliga saker i utredningen för att detta inte skall vara ett planerat mord samt en konspiration.

Anonym

2022-02-28

Riktigt bra genomgĂ„ng av olika spĂ„r och teorier. Även intressant fakta om Sverige och vĂ€rlden under kalla kriget