(188)

Kommunistiska manifestet

ljudbok och e-bok


"Ett spöke gÄr runt i Europa - kommunismens spöke."

Kommunistiska manifestet publicerades för första gÄngen 1848 och har sedan dess inspirerat och engagerat ett stort antal politiska tÀnkare. Skriften har haft mycket stor betydelse för arbetarrörelsens ideologiska utveckling.

Manifestet bestÄr av 4 olika delar och innehÄller bÄde politisk agitation och historiska analyser. De Àmnen som diskuteras i manifestet Àr borgare och proletÀrer, proletÀrer och kommunister, socialistisk och kommunistisk litteratur, och kommunismens stÀllning till de olika oppositionella partierna.

Karl Marx (1818-1883) var en sociolog, filosof, historiker och nationalekonom frÄn Tyskland. Karl Marx rÀknas som en av grundarna till sociologin och Àr en av arbetarrörelsens mest framtrÀdande tÀnkare. Marx teorier och reflektioner gav upphov till den teoribildning som kallas marxismen.

Friedrich Engels (1820-1895) var en tysk sociolog, affÀrsman, filosof och journalist. Tillsammans med Karl Marx la han grunden för teorin marxism. Engels betydelse för socialismens utveckling ligger i att han tolkade och populariserade Marx lÀra och gjorde den mer lÀttillgÀnglig för arbetarklassen.


UpplÀsare: Martin Jakobsson
LĂ€ngd:

3.2

188 recensioner

Pernilla

2023-06-14

Intressant men nÄgot svÄrlyssnad pga det Äldriga sprÄket; inte sÀker pÄ att jag förstÄr den riktiga meningen pga det. KÀnns mest som ett försvarstal, inte riktigt vad jag vÀntat mig.

Linus

2023-01-23

Ett manifest som Àr lika aktuellt idag som nÀr det skrevs.

SERGEJ

2022-10-21

Fantastiskt bra