(53)

Kommunismens ABCD

ljudbok


Kommunismen Àr en av 1900-talets stora politiska lÀror. Det Àr en ideologi som har gett upphov till jÀttelika imperium som Sovjetunionen. Men ocksÄ en lÀra som har fÄtt mindre stater att gÄ pÄ knÀna under svÄra ekonomiska och privatpolitiska restriktioner. Oavsett vad man tycker om kommunismen som politisk tanke gÄr det inte att förneka att det Àr en historiskt viktig idé. En idé som fortfarande har fÀste i vÄrt samhÀlle, i vÄr gemensamma idétradition, och som förutspÄs bli Ànnu starkare under 2000-talets framtida ekonomiska och samhÀlleliga kriser.

Detta Àr en bok för alla som har ett intresse för ekonomisk och politisk historia. Det Àr ocksÄ en bok för alla som vill skapa sig en uppfattning om vad kommunismen som ideologi kan vara idag. Det Àr en omistlig bok för den historieintresserade.

Jevgenij Preobrazjenskij (1886-1937) var en rysk sovjetisk politiker och tÀnkare. Han hade flera höga poster inom Bolsjevikpartiet efter revolutionen.

Nikolaj Bucharin (1888-1938) var en rysk kommunistisk, bolsjevikisk politiker och ideolog. Han var ocksÄ en marxistisk teoretiker och mÄnga av hans böcker och skrifter har översatts till svenska. Nikolaj Bucharin ledde under 1920-talet den sovjetiska högeroppositionen mot Josef Stalin, vilket ledde till att han senare dömdes och avrÀttades under de stora utrensningarna av Bolsjevikpartiet.


UpplÀsare: Martin Jakobsson
LĂ€ngd: