(100)

Kollaps

ljudbok och e-bok


Att civilisationer kommer och gĂ„r Ă€r knappast ett kontroversiellt pĂ„ stĂ„ende. Romarriket och mayaimperiet Ă€r populĂ€ra historiska exempel. Men att vĂ„r egen industriella civilisation har ett bĂ€st före-datum – det Ă€r svĂ„rare att acceptera.

LikvĂ€l genomsyras ”Kollaps” av detta faktum. Genom att titta pĂ„ sĂ„vĂ€l nutid som historia försöker David Jonstad ge en bild av vad som fĂ„r en civilisation pĂ„ fall. En av de huvudsakliga orsakerna tycks vara komplexitet. Ju större komplexitet, desto större risk för kollaps.

Tre grundpelare bÀr upp den industriella civilisationen: energi, ekologi och ekonomi. Det Àr storheter som kÀnnetecknas av stor komplexitet och som dessutom Àr tÀtt sammanbundna med varandra. NÀr den billiga fossila energin som hÄllit igÄng systemet börjar sina, nÀr den ekonomiska tillvÀxten inte lÀngre Ängar pÄ och nÀr klimatet hettas upp Àr resultatet en kollapsartad krutdurk.

Det Àr skrÀmmande: Vi mÄste anpassa oss till en vÀrld utan överskott pÄ billig energi, med lÀgre levnadsstandard och hÄrdnad konkurrens om resurserna. Men ocksÄ hoppfullt: MÀnniskan Àr anpassningsbar och har genom historien visat upp en enastÄende förmÄga att genom samarbete, kreativitet och solidaritet skapa goda liv Àven i svÄra tider.



4.0

100 recensioner

Miranda

2023-08-10

Mycket bra och viktig bok och bra upplÀsning!

Luna

2023-03-05

Rekommenderar starkt!

Signe

2022-09-05

En bok för alla!