(347)

Kokain

ljudbok


Kokainet flödar i Sverige. Den vita drogen har gÄtt frÄn att vara en exklusiv jet set-markör till massans nya sÀtt att festa. Glöm yuppies och Ättiotal. TÀnk byggjobbare, forskare, bloggtjejer, mÀklare, tatuerade gÀngmedlemmar och mÀngder av artister, journalister, brats och BÄstadsfantaster.

Under 2000-talet har kokainet nÄtt nya anvÀndare och kanske Àr det inte sÄ konstigt. Kokainisterna sjÀlva vittnar om den ultimata sjÀlvförtroendehöjaren, guldkanten i tillvaron, ett slags skumpa i pulverform som inte gör en full och dum. Olagligt? Förvisso. Men, som Grammis-vinnaren Andreas Kleerup sa i en Aftonbladet-intervju, "det Àr ju fortkörning ocksÄ". Samtidigt rÄder fortfarande starka tabun kring bruket. MÄnga kÀnda svenskar har Äkt fast, men nÀstan ingen har trÀtt fram och berÀttat vad de sökt och funnit i drogen.

Sett i ett större perspektiv Àr kokainet lÄngt mer Àn enbart en frÄga om enskilda svenskar. För att tillgodose "vÄrt" behov begÄr mÀnniskor och organisationer pÄ andra platser i vÀrlden de grymmaste handlingar. Colombias regering har i tjugo Är, med stöd av USA, utkÀmpat ett blodigt krig mot drogerna. Trots det har odling och export inte minskat. Gerillan, eliten, militÀren, bönderna, politikerna - alla Àr pÄ ett eller annat sÀtt pÄverkade av den vÄldslogik som genereras av denna miljardindustri. Och i botten finns Colombias fattiga som i brist pÄ alternativ sÀljer sig som odlare, skördare, transportörer, vÀktare eller yrkesmördare.

Mexikanska karteller har under senare Är tagit över stora delar av handel och smuggling frÄn Latinamerika, och fraktar ton av kokain till USA, eller via VÀstafrika till Europa. Sedan ett par Är rasar ett krig mellan tvÄ stora allianser av karteller i Mexiko, ett krig som bara under 2008 krÀvde 5 700 mÀnniskoliv. Allt fler varnar för att Mexiko riskerar att förvandlas till en "failed state", en stat styrd i det fördolda av kriminella intressen.

Den som köper ett gram kokain pÄ Stureplan, i Eskilstuna eller pÄ Hisingen hÄller efterfrÄgan uppe och bidrar dÀrmed till att problemen i andra delar av vÀrlden kvarstÄr. Men det Àr det antagligen lÀtt att bortse frÄn i festens rus. Lika lÀtt som det Àr att inte tÀnka pÄ att det "rena", vita pulvret ofta fÀrdats i en livrÀdd, kanske skuldsatt och tvingad, mÀnniskas mage och kommit ut tarmvÀgen.


UpplÀsare: Tomas Bolme
LĂ€ngd:

3.7

347 recensioner

Mari

2022-10-21

Den gav mig en inblick i hur det fungerar med kokain. TÀnker bara att vi Àr nu i 2022 och hur ser det ut nu i anvÀndandet och bland alla karteller.

Magnusen

2022-09-06

Wierups svagaste bok hittills. Bara för hardcorefansen.

Dennis

2022-08-24

VÀldigt djupgÄende men lite för mycket om sydamerikanska lÀnder i mitt tycke