(195)

Knutbykoden

ljudbok och e-bok


Helge Fossmo berÀttar med egna ord om morden i Knutby

»I Helge Fossmos berÀttelse framtrÀder en bisarr och kuslig KnutbyvÀrld. En mycket spÀnnande bok.« SmÄlandsposten

»En unik och skrÀmmande lÀsupplevelse.« Helsingborgs Dagblad

I januari 2004 mördas en kvinna brutalt i ett litet svenskt samhĂ€lle, och hennes granne förs till sjukhus med livshotande skador. Under de följande mĂ„naderna rullas ett osannolikt svartsjukedrama upp i medierna – det sĂ„ kallade Knutbydramat – dĂ€r otrohet vĂ€vs samman med maktbegĂ€r och en blind vilja till lydnad inför Gud.

Knutbykoden bygger pÄ en lÄng rad samtal som Eva Lundgren fört med den livstidsdömde pingstpastorn Helge Fossmo pÄ Kumla-fÀngelset.

Att Fossmo var en av de ansvariga för hÀndelserna stod bortom alla tvivel, men i samtalen och under sitt arbete med rÀttsprotokoll och opublicerat material började Lundgren ana ett mönster, nÄgot som fattades i mediebilden och som mÄste blottlÀggas för att vi ska kunna förstÄ det som skedde i Knutby. Detta mönster kallar hon »Knutbykoden«.

Eva Lundgren född 1947 i Norge, Àr genusvetare och författare. Mellan 1993 och 2011 hade hon en professorstjÀnst i sociologi vid Uppsala universitet, med sÀrskild inriktning pÄ kvinnoforskning vid Avdelningen för samhÀllsvetenskaplig genusforskning.

»Omskakande lÀsning som stÀmmer till eftertanke.« Dala-Demokraten

»Jag har inte blivit sÄ fÀngslad av en bok sedan Stieg Larssons trilogi.« Bergens Tidende


UpplÀsare: Alejandra Goic
LĂ€ngd:

3.4

195 recensioner

Ronnny

2022-07-26

VÀldigt trÄkig och uppstyltad berÀttarröst. Klarade tyvÀrr inte lyssna klart.

Camilla

2022-02-24

Tycker det Àr mycket osmakligt att Helge tillÀts orera fritt om Saras pÄstÄdda sexuella personlighet.

Anne

2022-01-29

TÀnk sÄ mÀnniskor kan bÀra sig Ät i Guds namn! Och dÀr borde varit en till som skulle suttit inne. Bra skrivit o upplÀst.