(109)

Knektens dotter

ljudbok och e-bok


En gripande slÀktroman frÄn 1800-talet av Anna Sparre!

Året Ă€r 1808. 17-Ă„riga Maria Sleman, knektens dotter, Ă„ker till Slefringe gĂ„rd i Östergötland för att ta plats som mjölkdeja. Stark som en man, men jordnĂ€ra, styr hon snart i mjölkkammaren. Med sin charm Ă€r hon svĂ„r att stĂ„ emot, vilket ocksĂ„ Jan-Carl AdelswĂ€rd, den unge baron pĂ„ gĂ„rden, fĂ„r erfara. För Maria trotsar han konventioner och tar henne till sin maka, men skandalen fĂ„r hans familj att vĂ€nda honom ryggen.

Snart Àr det barn pÄ vÀg och för att komma bort frÄn skvaller och ge sin unga hustru bildning, tar han henne med till Frankrike. Med stort sÀllskap reser familjen över Bottniska viken, genom Finland, Ryssland och Tyskland. Det blir en farlig fÀrd. Efter nio lÄnga mÄnader nÄr de mÄlet och vÀlkomnar Nancy till vÀrlden. NÀr Maria ÄtervÀnder Àr det som hÀrskarinna till AdelsnÀs. Men vÀl hemma igen, dÄ idyllen mörknar, har hon nu styrkan att möta sorg och pÄfrestningar.

Anna Sparre föddes Är 1906 och dog Är 1993. Hon var en svensk författare som debuterade Är 1943 med "N:o 14 Sparv anmÀler sig". FrÀmst skrev hon historiska och sjÀlvbiografiska romaner. Hennes sista bok "Drottningens förtrogna" gavs ut Äret efter hennes död.


UpplÀsare: Kristina Leon
LĂ€ngd: