(104)

Kleopatra

ljudbok och e-bok


Det Àr en historisk ironi att vi inte har en aning om hur vÀrldens mest ryktbara skönhetsdrottning sÄg ut. Inga portrÀttlika avbildningar finns bevarade av den egyptiska hÀrskarinnan Kleopatra. Vi Àr hÀnvisade till vinklade romerska skildringar, dÀr hon förför och duperar mÀn som Julius Caesar och Marcus Antonius. Som deras Àlskarinna och Egyptens drottning blev hon en maktspelerska i ett avgörande skede av MedelhavsvÀrldens historia.

I sin lÀttillgÀngliga biografi trÀnger Dick Harrison bortom myternas och propagandans Kleopatra. HÀr bemöts de hisnande skrönorna om blodtörst, sexmissbruk och giftormar. IstÀllet kommer vi nÀrmare regenten, realpolitikern, fyrabarnsmodern, kvinnan.



3.8

104 recensioner

Björn

2023-05-21

LÀttlÀst och underhÄllande. Bra upplÀsning.

Linnea

2022-08-11

KÀllkritisk och vÀldigt informativ. Duktig upplÀsare.

Maria

2021-11-23

Harrison Àr en mÀstare att pÄ ett spÀnnande och informativt sÀtt berÀtta om historia samtidigt som han alltid hÄller sig objektiv till de fakta som finns och lyfter fram kÀllkritik pÄ ett bildande sÀtt. Trots att jag som de flesta Àr fÀrgad av olika myter kring Kleopatra och att Harrison bryter ner myterna till det lilla man faktiskt vet om Kleopatra, sÄ fÄr jag en kÀnsla av att jag fÄtt en större förstÄelse och mer nyanserad bild av henne.