(69)

Katitzi i ormgropen ; Katitzi rymmer

ljudbok och e-bok


Till boken finns en lÀrarhandledning och tillhörande arbetsuppgifter skriven av lÀromedelsförfattaren Emma Frey-Skött. Ladda ned den hÀr.

Året var 1941 och det var krig ute i vĂ€rlden, Norge och Danmark hade erövrats av den tyska nazistarmĂ©n. Katitzis familj hade kommit till StrömĂ„ker i Norrland. TrĂ€den hade börjat skifta fĂ€rg och dagarna blev kortare. Pappa Taikon var rĂ€dd att han skulle bli utlĂ€mnad med sina sju barn till Tyskland, dĂ€r man satte romer och judar i koncentrationslĂ€ger och dödade dem.

Katitzi och Lena var de yngsta barnen frÄn pappa Taikons tidigare Àktenskap. Katitzi hade alldeles nyligen fyllt nio Är. Det var förresten den tjugonionde juli. Man hade inte firat födelsedagen för det var inte brukligt i lÀgret.

Katitzis familj bestÄr av Pappa Taikon, en 63 Är gammal strÀng man som Àr gift med en elak styvmor som inte alls tÄl Katitzi och hennes syskon. I lÀgret dÀr Katitzi bor, bor ocksÄ storasyster Lena, som Àr tre Är Àldre och storebror Paul som Àr 17 Är gammal. Paul avskyr lÀgerlivet och Àr bekymrad för sina systrars framtid med den elaka styvmodern. Sen finns ocksÄ storasyster Rosa, som Àr syskonens trygga punkt efter deras mammas död. Men Rosa hade blivit bortgift med en kusin och rest till Sydsverige med sin nya familj till systrarnas stora bedrövelse.

LÀgret var ganska litet. Det bestod av tre tÀlt och en vagn. Tivolit var nerpackat eftersom pappa Taikon hade inte fÄtt tillstÄnd att sÀtta upp det. Nu skulle man arbeta i skogen. Ingenting var riktigt som förr. Men Katitzis pappa hoppades pÄ att kriget skulle ta slut och att tyskarna skulle förlora, sÄ att han kunde förena sig med sina bröder igen.

Katitzi i ormgropen & Katitzi rymmer Àr den andra samlingsvolymen i serien om den romska flickan Katizi. Böckerna om Katitzi har Àlskats av generationer barnbokslÀsare. NyutgÄvorna Àr illustrerade av Joanna Hellgren.

"Som lÀsare dras man in i historien och följer en tjej som inte lÄter sig kuvas. Som karaktÀr Àr Katitzi orÀdd, frisprÄkig och rolig. Böckerna berör pÄ djupet."

Dag Hedberg, BTJ

"Det finns ocksÄ mycket glÀdje och kÀrlek mitt i vardagsrealismen. Och hela tiden Àr Katarina Taikon pÄ de svagas sida, alldeles oavsett om de talar romani eller inte."

Svenska Dagbladet

Det finns ocksÄ mycket glÀdje och kÀrlek mitt i vardagsrealismen. Och hela tiden Àr Katarina Taikon pÄ de svagas sida, alldeles oavsett om de talar romani eller inte.

Svenska Dagbladet



4.6

69 recensioner

ingela73

2022-02-25

Otroligt!!!!!âŁïžâ€ïžđŸ˜â€ïžđŸ˜

Big

2020-07-17

I love katitzi!!