(63)

Karl XV. Folkets monark

ljudbok och e-bok


Genom sin frejdighet och sitt rÀttframma sÀtt blev Karl XV snabbt populÀr och kallades i folkmun Kron-Kalle. Han hade en ansprÄkslös stil, klÀdde sig ofta som en vanlig undersÄte och sades resa runt i riket inkognito. EftermÀlet Àr rikt och sÀgnerna om honom mÄnga, men vem var han egentligen?

Han var Àldste son till Oskar I och Josefina av Leuchtenberg och kröntes till kung av Sverige-Norge 1860. Under sin tid som kung strÀvade han efter att stÀrka den nordiska maktstÀllningen, dock utan att lyckas. Internt förlorade han mycket av sin reella makt genom representationsreformen och tvÄkammarriksdagens införande. Liksom sina syskon var han konstnÀrligt lagd och skrev bÄde poesi och mÄlade tavlor.

NÀr han vid 46 Ärs Älder avled efter en tids sjukdom saknade han och hustrun Lovisa manliga arvingar och han eftertrÀddes av sin yngre bror, Oscar.

Thorsten Sandberg har i sin tematiskt upplagda biografi över Karl XV tagit fasta pÄ den rika floran av berÀttelser om kungens liv och leverne och menar att man skulle kunna kalla honom Sveriges siste sÀgenkung. HÀr fÄr lÀsaren möta den notoriskt otrogne kvinnokarlen, den sörjande förÀldern, den entusiastiske militÀren och mannen med stort rÀttspatos som alltid stÄr pÄ den enkla mÀnniskans sida.


UpplÀsare: Anders Ekborg
LĂ€ngd:

3.7

63 recensioner

Jan

2023-09-07

UtmÀrkt

Anonym

2023-08-13

Bra inlÀst och mycket intressant.

Siw

2023-04-04

VÀldigt bra upplÀst, intressant bok