(0)

Karl Marx : en biografi

e-bok


NÀr Muren revs och Sovjet och dess imperium föll samman trodde mÄnga att Karl Marx dÀrmed skulle förlora all aktualitet.

Men sÄ blev det inte. TvÀrtom har han Äter kommit i centrum i en tid av skenande kapitalism. Det Àr som kapitalismens frÀmste kritiker han lever vidare, inte som den avlÀgsne anfadern till Sovjetkommunismen. Marxismen Àr inte hans verk; ett lÀmpligare namn Àr engelsismen, efter Friedrich Engels, hans vÀn, vÀlgörare och medarbetare. Marx sjÀlv slog sig inte till ro med nÄgra fÀrdiga resultat. Han fullbordade inte Kapitalet, sitt viktigaste arbete, trots att han arbetade med det i flera Ärtionden. StÀndigt var han redo att tillÀgna sig nya tankar och nytt material.

Samtidigt Ă€r det han som gett den mest levande, fortfarande trĂ€ffande bilden av det moderna, kapitalistiska samhĂ€llet dĂ€r ”allt som Ă€r fast förflyktigas”.

Bilden av Marx har i grunden förÀndrats genom de senaste Ärtiondenas internationella forskning och inte minst genom den stora kritiska utgÄvan av hans skrifter, brev och anteckningar.

Det Ă€r denna nya bild som Sven-Eric Liedman förmedlar i Karl Marx – en biografi. Men dĂ€rutöver rymmer boken flera egna resultat. Det gĂ€ller bĂ„de Marx syn pĂ„ politikens roll och möjligheter i samhĂ€llet och flera av hans grundlĂ€ggande begrepp som dialektik och alienation. Inte minst klargörs bĂ„de likheter och skillnader mellan Marx och hans efterföljare.