(82)

Karl IX : kampen om kronan

ljudbok och e-bok


1500-talet var oroligt i Sverige och i resten av Europa. Kungarna försökte stĂ€rka sin stĂ€llning pĂ„ adelns och kyrkans bekostnad, en kamp som pĂ„ mĂ„nga hĂ„ll ledde till inbördeskrig. NĂ€r Gustav Vasa splittrat unionen och tagit makten över Sverige gjorde han visserligen kungamakten Ă€rftlig inom sin familj, men med nio barn sĂ„g det ut som upplagt att bli strid om makten inom familjen. För att försöka hindra det skapade han hertigdömen till de yngre sönerna, men det visade sig öka snarare Ă€n minska konflikterna. Karl var yngst av Gustav Vasas barn. Som 18-Ă„ring hjĂ€lpte han sin Ă€ldre helbror till kronan. Som tack för hjĂ€lpen fick han tilltrĂ€de till sitt hertigdöme – Södermanland, NĂ€rke och VĂ€rmland. Karl stĂ€rkte sitt inflytande genom att gifta sig med en protestantisk furstinna, och nĂ€r hans bror gick ur tiden började pĂ„ allvar kampen om kronan.

Det blev ett inbördeskrig dÀr sinnesförvirring, religiösa motsÀttningar, svek och rÀvspel formade en utveckling som pÄ gott och ont fÄtt stor betydelse för den riktning som historien tog i Norden de hÀr Ären. Mitt i den kampen stod han som till sist blev kung Karl IX. Det hÀr Àr historien om lillebrodern som spelade sina kort rÀtt i ett spel med liv och riken som insats.



3.9

82 recensioner

Maria

2024-01-10

Informativ och bra sÀtt att nÀrmare lÀra kÀnna en av vÄra kungar. Har fÄtt en lite annorlunda bild av Carl IX mot vad jag hade innan. Dock saknas lite fördjupning pÄ sina stÀllen.

M

2023-12-07

VÀldigt bra upplÀst!