(0)

KAMELEONTERNA - EN RESA I TID OCH RUM

e-bok


En ovanlig biografi, en annorlunda slÀkt, en annan tid, ett okÀnt land.

BerÀttelsen tar sin början pÄ 1830-talet i den dÄvarande nederlÀndska kolonin Surinam i norra Sydamerika och strÀcker sig över en period av nÀstan tvÄhundra Är. Den knyter samman Surinam med Sverige; via NederlÀnderna, Polen och Spanien.

Efter en misslyckad statskupp i Warszawa 1830 hamnar en polsk-preussisk militÀr och adelsman, Freiherr Carl August von Woiski, i NederlÀnderna. DÀrifrÄn tar han sig 1835 till Surinam, dÀr han blir bÄde plantage- och slavÀgare. En av hans slavinnor, Clasina, föder honom tre barn och den nu aktuella familjen Woiski tar sin början. Boken följer familjens öden frÄn mitten av 1800-talet Ànda fram till 2013.

Ett av deras barnbarnsbarn, Max Woiski (1911-1981), blir jazzmusiker och spelar en ovanlig flöjt, en flageolettflöjt. 1936 slĂ„r han sig ned i NederlĂ€nderna. Under andra vĂ€rldskriget förbjuds jazzen och han börjar Ă€gna sig Ă„t den latinamerikanska och karibiska musiken. Efter kriget utvecklas han till en firad musiker, kompositör, orkesterledare och nattklubbsĂ€gare i NederlĂ€nderna. I slutet av 1950-talet flyttar han med sin familj till Mallorca i Spanien. Även flera av hans barn och barnbarn viger sina liv Ă„t musik och show-business.

En av hans söner, bokens författare, bosÀtter sig pÄ sextiotalet i Sverige. Han arbetar först som sÄngartist, vÀxlar sÄ smÄningom till krögare, blir sedan civilekonom, revisor och sedermera finanskonsult.

Boken innehÄller en hel del dramatiska vÀndpunkter och lustiga skrönor. Den Àr kryddad med historiska skeenden, musik, show-business och krogliv. BerÀttelsen har flera infallsvinklar och historiska vÀrden. Den berör Sydamerika och VÀstindien, slaveriet och jazzmusiken. Den öppnar en vÀrld som Àr mer eller mindre okÀnd för de flesta svenska lÀsare och beskriver en del vÀstindisk- och nederlÀndsk kolonialhistoria.

DÄ den Àven berör delar av rasismens utveckling i Europa, kan den dessutom ses som ett inlÀgg i dagens rÄdande samhÀllsdebatt