(5)

Judarnas historia i Sverige

e-bok


**Augustprisnominerad för Årets svenska fackbok 2021**

**Nominerad för Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stora fackbokspris 2021**

"En utmÀrkt, mycket informativ volym, som ger sin lÀsare en hel del att bita i."

BTJ

”Med Carl Henrik Carlssons lĂ€rda och faktarika bok ges för första gĂ„ngen en översikt pĂ„ god vetenskaplig grund över judarnas historia i Sverige. Studien kommer bli ett standardverk pĂ„ omrĂ„det!”

Clio

"Carl Henrik Carlsson ger oss en imponerande exposé över Sveriges judiska historia, frÄn den blygsamma början fram till nuet."

Göteborgsposten

”Nu har en ny skapelse sett dagens ljus, jĂ€mvĂ€l med samma titel men med ny författare – fil dr Carl Henrik Carlsson. Boken Ă€r uppfrĂ€schad i aktualitet../
/ LĂ€sningens spĂ€nning Ă€r Ă€ndĂ„ bibehĂ„llen.”

Expressen

Göteborgsvitsen, Barnens dag, Gustav Adolfsbakelsen, skolĂ€mnet slöjd och musiken till Idas sommarvisa – alla Ă€r de exempel pĂ„ företeelser som uppfattas som typiskt svenska men som i sjĂ€lva verket Ă€r skapade av svenska judar. För att inte tala om alla övriga avtryck gjorda av judiska konstnĂ€rer, författare, politiker och skĂ„despelare. Om dem och mĂ„nga andra handlar den hĂ€r boken.

Judar har fÄtt bo permanent i Sverige sedan 1770-talet utan att behöva konvertera till kristendomen, Àven om det lÀnge fanns mÄnga restriktioner. Den förhÄllandevis lilla befolkningsgruppen har alltid varit heterogen med stora socioekonomiska, kulturella och religiösa skillnader. Integrationen har i stort sett varit mycket lyckad.

Intresset för och forskning om judarnas historia i Sverige har ökat avsevĂ€rt under de senaste decennierna, men ett översiktsverk har lĂ€nge saknats. I den hĂ€r boken ges en sĂ„dan helhetsbild. Vi möter enskilda judar men fĂ„r ocksĂ„ veta hur judiska församlingar och andra organisationer vuxit fram och relaterat till det omgivande majoritetssamhĂ€llet – det har stĂ€ndigt gĂ€llt att försöka hĂ„lla balansen mellan tradition, förnyelse och anpassning och att förhĂ„lla sig till den stĂ€ndigt nĂ€rvarande antisemitismen.