(0)

Jord och himmel

e-bok


Viola har tidigare varit förlovad med en predikant och tycker sig Ă€nnu efter hans död leva i obruten andlig gemenskap med honom. NĂ€r en vĂ€n frĂ„n hennes tidigare ungdom kommer till hennes gĂ„rd dröjer det dock inte lĂ€nge förrĂ€n Lages friska manlighet – och arbetsduglighet – Ă„tminstone för en tid vĂ€nder hennes hĂ„g frĂ„n det himmelska till det jordiska. Men det dramatiska, sjĂ€lvupptagna och omedvetet maktlystna i hennes religiositet krĂ€ver sitt. Hon börjar alltmer intensivt ta del i församlingens andliga liv och lyckas sĂ„ smĂ„ningom genom makten av sin personlighet driva upp det till rent extatisk karaktĂ€r. Sin man lyckas hon dock inte fĂ„ med sig i ”heligheten”, som han kallar det. SjĂ€lv uppfattar Viola deras förhĂ„llande som frukten av syndig lusta, och makarna glider alltmera isĂ€r.

Jord och himmel spelar i den nÀrkingska bygd som Irja Browallius har gjort till sin egen litterÀra provins. Med Browallius ord skildras den sÄ upplevt och Àkta att den stÄr lika verklig för hennes lÀsare som för henne sjÀlv. Konflikten mellan frikyrklig religiositet och vÀrldslighet och dess dramatiska tillspetsning inom ett Àktenskap ramas in av en fyllig och medryckande skildring av bygdens och naturens liv.

Jord och himmel visar Irja Browallius pĂ„ höjden av sitt konstnĂ€rskap – som en av vĂ„ra bĂ€sta författare.

Den hĂ€r titeln Ă€r en del av vĂ„r satsning för att lyfta fram kvinnliga författarskap ur Bonnierförlagens arkiv – frĂ„n Fredrika Bremer till Sara Stridsberg. LĂ€s mer om projektet och hitta nya feministiska favoritböcker pĂ„ vĂ„r Facebook-sida ”UtmĂ€rkt urval, kvinnliga författarskap”.