(1)

Johan Henrik Frisenheim - Karolinen som aldrig gav upp

e-bok


Han upplevde Sveriges förvandling frÄn stormakt till ett litet fattigt land. I unga Är skaffade han sig en stor förmögenhet. Sedan kom olyckorna. Hans fru och tre smÄ barn dog. Stora nordiska kriget utbröt och han tvingades fly frÄn sin hembygd i Ingermanland.

Kriget tog 20 Är av hans liv - frÄn 1700 till 1720. Han skötte försörjningen av den finska armén. Han tog sig utan att tveka igenom ryssarnas linjer vid det omringade Viborg. Han var med pÄ det blodiga slagfÀltet vid Storkyro. Han upplevde den finska arméns mardrömslika retrÀtt runt Bottenviken in i Sverige. Han tog hand om de överlevande frÄn Armfeldts armé nÀr de kom krypande pÄ fjÀllsluttningarna efter snöstormen.

Han lÄnade ut sin förmögenhet till Karl XII - och var till slut lika utfattig som det svenska riket. Men han kÀmpade vidare ett par decennier till: blev landshövding och ansvarade för Sveriges Ätertagande av Finland efter den ryska ockupationen.

Historien om Johan Henrik Frisenheim handlar om framgÄng, rikedom, personliga tragedier, krig, undergÄng - och Äteruppbyggnad.

Det Àr historien om en man med en mÀrklig förmÄga att lösa svÄra problem, och som alltid kÀmpade vidare. Nu berÀttas den för första gÄngen. Boken bygger pÄ kÀllforskning i bland annat Riksarkivet.

«Boken fyller en lucka i vÄr historiska litteratur om det stora nordiska kriget och Àven om omfÄnget och mÀngden fakta krÀver uthÄllighet bör den kunna attrahera alla kategorier lÀsare med intresse för svensk historia.»

Ulf Pauli, BTJ-hÀfte 7, 2012