(5)

Jag var en arier

e-bok


1970-tal och Sverige Ă€r en sjĂ€lvklar del i ett naziimperium som lagt under sig hela Europa. Hitlers förtrogne Albert Speer har gripit makten efter FĂŒhrerns bortgĂ„ng. Speers geni har fĂ„tt Riket att fungera, politiken har smĂ€lts samman med kulturen. Hitlers vision om det ariska som norm för livet har förverkligats. Antisemitism Ă€r en sjĂ€lvklarhet och judarna har deporterats till öster om Uralbergen.

Thomas Àr en ambitiös sportjournalist, uppvuxen i en mÀktig svensk nazifamilj. En kvÀll möter han Karin och blir förÀlskad. Under en intervju med Jan Sundberg, före detta straffÄnge och numera berömd poet, konfronteras Thomas med tabubelagda hÀndelser frÄn förr och börjar tvivla pÄ vem han Àr och vad han har blivit.

Karin Àr en ung litteraturstudent som gÄtt med i en antinazistisk motstÄndsgrupp. Genom Thomas fÄr hon möta sin idol Stefan Ullman, partitrogen stjÀrnförfattare, och blir hans assistent. Samtidigt förser hon motstÄndet med rapporter om de styrande skiktens vanor. Efterhand förstÄr Karin att hon ingÄr i en plan att döda Speer dÄ denne ska besöka Stockholm för att tala inför det rÄdgivande Parlamentet, bestÄende av Rikets intellektuella elit.

Med sin kontrafaktiska roman ger Tony Samuelsson en fantasieggande bild av ett Sverige om Hitler segrat. Jag var en arier Àr en roman om nazismens ideologiska konsekvenser och en otÀck dröm om rasforskningens möjligheter. Vad hÀnder med vÄr moral, med sanning och lögn, i ett samhÀlle dÀr det ariska Àr historiens mÄl och mening? Det Àr en bÄde ovanlig och modig roman som kastar ett mÀrkligt ljus över vÄr riktiga historia, den vi ofta tar för given.