(119)

Jag stannade kvar i Auschwitz

ljudbok


Unik ögonvittnesskildring frÄn insidan av Auschwitz." SmÄlandsposten

Eddy de Wind Àr en ung hollÀndsk lÀkare som tillsammans med sin hustru deporteras till Auschwitz 1943. Vid ankomsten separeras paret; han blir sjuksköterska i en barack för polska krigsfÄngar, hon placeras pÄ det fruktade kvinnoblocket dÀr Josef Mengele utför ofattbara experiment pÄ fÄngarna. NÀr ryssarna den 27 januari 1945 befriar lÀgret stannar de Wind och vÄrdar de skadade ryska soldaterna medan hans fru tillsammans med tusentals andra fÄngar lÀmnar lÀgret. Samtidigt börjar han skriva om sina upplevelser i Auschwitz. Jag stannade kvar i Auschwitz gavs Äret dÀrpÄ ut i NederlÀnderna. För att skydda sig sjÀlv skrev han i tredje person; i boken heter han Hans Van Dam.

Eddy de Wind etablerade sig som psykoanalytiker i Amsterdam och var en av de första att beskriva en form av posttraumatiskt stressyndrom som kallades ”koncentrationslĂ€gersyndrom”. Han kom Ă€ven att uppmĂ€rksamma flergenerationstraumat bland judiska patienter. De Wind led sjĂ€lv av sina upplevelser frĂ„n Auschwitz, hans hustru sa till deras barn: Auschwitz satt alltid vid vĂ„rt köksbord.

Jag stannade kvar i Auschwitz Àr ett unikt historiskt dokument, den anses vara den enda boken om Förintelsen skriven pÄ plats i lÀgret.



3.7

119 recensioner

Johanna

2024-03-05

Seg att lyssna pÄ

evas

2023-09-21

Ingen toppen upplÀsare. TyvÀrr. Men ett bra berÀttande Vv

Dystopia

2023-02-18

Sorglig men viktig.