(3)

Islam brudar och paljetter

e-bok


De danska Muhammedkarikatyrerna rörde upp en storm som vi inte sett maken till i Europa sedan den hÀftiga debatten om Salman Rushdies bok Satansverserna 1989. Och precis som under RushdieaffÀren fick islam representeras av en flaggbrÀnnande ilsken man.

Men de muslimska kvinnorna Àr inte lÀngre tysta. De kliver fram med stora steg och vill skapa en plats för sig sjÀlva. I Frankrike, Storbritannien och Sverige skriver de böcker, bildar nÀtverk, skapar opinion och försöker pÄverka islam inifrÄn. De Àr energiska, starka och kreativa, men ocksÄ extremt utsatta och ensamma.

Journalisten och den tidigare Pariskorrespondenten Ingmarie Froman har lÀnge följt islams utveckling i Europa. Nu har hon rest i Frankrike, Storbritannien och Sverige och trÀffat kvinnor som berÀttar om tro och kultur.

Möt engelska Fazeela, som lyckades bryta sig ur ett arrangerat Àktenskap med sin kusin och som nu med Koranen i hand försöker övertyga muslimska förÀldrar om hur viktigt det Àr att lÄta döttrarna studera. Möt designern Yasmin, som öppnat en modebutik i en engelsk moské. Möt franska Halima, som motvilligt tar av sig sin hijab nÀr hon gÄr in i klassrummet. Möt Linda i Stockholm, som fick pappas hjÀlp med att skilja sig.