(552)

Introvert : den tysta revolutionen

ljudbok och e-bok


TĂ€nker du först och talar sen eller talar du först och tĂ€nker sen? Blir du besvĂ€rad nĂ€r expediter kommer fram till dig i affĂ€ren eller tycker du bara att det Ă€r trevligt? Är du mest kreativ nĂ€r du arbetar ensam eller nĂ€r du arbetar i grupp?

I vĂ„r tid verkar ”utĂ„triktad och flexibel” vara de mest eftersökta egenskaperna pĂ„ arbetsmarknaden, social kompetens vĂ€rderas högre Ă€n yrkeskompetens och den som skriker högst fĂ„r oftast som den vill. Det Ă€r en tid dĂ€r inĂ„triktade, eftertĂ€nksamma och stillsamma karaktĂ€rsdrag har klassats som mentala sjukdomstillstĂ„nd. En tid dĂ€r introversion ofta förvĂ€xlas med blyghet, arrogans och asocialt beteende. Inget kunde vara mer fel.

Om vi Àr introverta eller extroverta Àr en biologiskt hÄrdkodad del av vÄr personlighet. Detta har varit kÀnt och har undersökts av vetenskapen i mer Àn hundra Är. Trots det tillkommer hela tiden ny kunskap i Àmnet. Linus Jonkman tar med lÀsaren pÄ en fascinerande resa genom den introverta vÀrlden. Han berÀttar om sina egna och andras upplevelser som introverta och förklarar skilnaderna pÄ och likheten mellan extroverta och introverta mÀnniskor. Mycket av den friktion vi upplever i vÄra liv, bÄde i yrkeslivet och privat, har sin botten i motsÀttningar mellan dessa bÄda lÀggningar. FörstÄelsen för vad det innebÀr att vara introvert har ökat avsevÀrt pÄ sistone. Men vi har Ànnu inte sett nÄgon platsannons som efterfrÄgar introverta mÀnniskor.

I en vÀrld dÀr allt gÄr fortare och fortare och dÀr bruset blir starkare för varje dag kan det rentav vara en fördel att vara introvert, och de som fÄtt den gÄvan kan skatta sig lyckliga.

"... en befrielse ... Med personliga anekdoter och drÄplig humor humor visar Jonkman hur introverta fungerar och hur extroverta missförstÄr dem." / Svenska Dagbladet



4.2

552 recensioner

Emma

2023-10-17

NÄgot upprepande, men med goda reflektioner kring vad det innebÀr att vara introvert.

Anonym

2023-02-15

Boken gav mig en inblick i min egna vÀrld

Charlotta

2022-08-09

Tack! SÄ skönt att fÄ hitta mig sjÀlv, jag Àr inte sjuk! En AHA-upplevelse att fÄ mitt behov av hÀndelselös egentid förklarad som normal! Jag rekommenderar andra att ta boken i mindre doser dÄ den ibland upprepar sig. Jag upplevde att den riktar sig mycket till folk i kontorsmiljö och ledande poster. Roliga inpass med humoristiska knorrar pÄ sprÄket. KÀnner du dig annorlunda- lÀs!