(37)

Internatet

e-bok


Internatet - en berÀttelse om en lÀrares upplevelser som anstÀlld pÄ ett hvb-hem i Sverige.

KÀnslan som Nina fick redan första arbetsdagen gick inte att ta miste pÄ. Hennes tid som lÀrare pÄ internatet, ett hvb-hem för pojkar, skulle visa sig bli tuffare Àn hon nÄgonsin kunnat förestÀlla sig. KrÀnkningarna mot de placerade pojkarna, bestÄende av allt frÄn hot, ironi, utskÀllningar till bestraffningar och rent maktmissbruk skulle visa sig tillhöra vardagen.

Det skulle dröja innan Nina och hennes lÀrarkollega tvingades inse att ledningen, med nÀbbar och klor, skyddadet det som pÄgick.

BerÀttelsen Àr en stark skildring av Ninas upplevelser under sin tid pÄ internatet. En tid fylld av rÀdsla, förvirring, misstrohet, osÀkerhet och framför allt maktlöshet.

"Mycket av det jag upplever pÄ internatet Àr kÀnslor som Àr svÄra att beskriva - kÀnslan av kyla frÄn personalen, kÀnslan av maktlöshet frÄn barnen, min egen kÀnlsa av atmosfÀren pÄ hela stÀllet - det gÄr inte riktigt att beskriva med ord.

Jag bÀr fortfarande, 16 Är senare, pÄ minnen frÄn min tid pÄ Internatet. Varje gÄng en tidningsrubrik avslöjar missförhÄllanden pÄ olika instanser dÀr barn och ungdomar Àr placerade, vÀcks minnena till liv. Jag har försökt lÀgga den hÀr tiden bakom mig, Àven symboliskt genom att brÀnna de pappersböcker jag hade kvar för nÄgra Är sedan. Men jag kan inte glömma. Jag bÀr pÄ en historia, vÀl vÀrd att dela med mig av. Min berÀttelse har stÀrkt mÄnga och jag hoppas den kan fortsÀtta göra det nÀr jag nu ger ut denna andra upplaga i digital form. Boken Àr skriven utifrÄn mina egna upplevelser, kÀnslor och tankar och utifrÄn mitt perspektiv som utbildad lÀrare."

Nina Cernold, lÀrare och författare.

Boken Internatet gavs för första gÄngen ut 2006, dÄ i pappersform. Denna digitala version Àr en reviderad version av pappersboken.

Det författaren skildrar Àr upplevt av henne sjÀlv under tiden som lÀrare pÄ ett hvb-hem i Sverige. Historien utspelar sig Är 2004.

Ett viktigt syfte med boken Àr att pÄvisa vikten av utbildning i arbetet med mÀnniskor. Ett annat syfte Àr att pÄvisa den viktiga roll vÄra tillsynsmyndigheter har och hur bristen pÄ tillsyn kan fÄ oanade konsekvenser.

Följ gÀrna Internatet pÄ Facebook

*



3.7

37 recensioner

Anonym

2023-05-04

Borde ha anlitat en upplÀsare. Galet jobbiga upprepningar som lÀtt hade kunnat undvikas.

Peo

2023-01-12

TyvÀrr fick upplÀsaren fick mej att avsluta boken .

Anonym

2022-10-17

En gripande bok och en hemsk historia. Skriven pÄ ett sÀtt som gjorde att man inte kunde sluta lyssna.