(231)

Ikigai : den japanska livskonsten till ett långt och lyckligt liv

ljudbok


Det som gör livet värt att leva, som får dig att gå upp på morgonen, är ditt ikigai. Det begreppet och hur man uppnår det står i centrum i den här internationella succéboken. Författarna har rest till Ogimi, den by på japanska Okinawa som har flest hundraåringar i världen, och studerat deras livsstil. De har närmat sig den från olika håll; tittat på kost, motion, yrkesutövning och relationer. Men i centrum för allt står ikigai: det du älskar, är bra på, tjänar dina pengar på och som världen behöver. Där ens passion, profession och mission möts.

De åtta kapitlen går steg för steg igenom varför människorna på Okinawa lyckas bli så gamla, hur de lyckas vara så lyckliga upp i hög ålder - och hur de två hänger ihop. Det handlar om mat, om spänstighet, att de håller sig i rörelse och aldrig pensioneras, om grupptillhörighet och solidaritet. Det handlar om ikigai.



3.8

231 recensioner

Anonym

2022-08-11

Konkreta råd och tydligt beskrivet. Rekommenderas

Freja

2022-06-26

Mycket bra bok. Gav många bra tips som går att införliva i livet för att leva ett långt och lyckligt liv. Ex alltid vara aktiv, ta det lugnt, ät dig inte övermätt, återfå kontakten med naturen, visa tacksamhet, lev i nuet, skapa flow, hitta din Ikigai

Lill

2022-05-05

Syftet med boken är såklart att berätta hur bra livet är för de som hittat sitt ikigai och om de bra sakerna i den japanska kulturen. Dock tycker jag att den är för partisk/ensidig i berättelserna om de olika personerna som funnit sitt ikigai som att människorna som funnit det verkligen har funnit sitt kall i livet (vilket de kanske har) men det låter som att de här människorna inte har mött några motgångar och ständigt badar i glädje vilket för mig känns väldigt ensidigt och genomgående i boken. För att ge ett exempel beskriver författaren om ett besök på en fabrik där en kvinna sorterar ut och sätter ihop stråna till en sminkborste, att hon är duktig och att det går snabbt, samt att det ser ut som att hon trivs och är passionerad och det är för att hon säkert funnit sitt ikigai. En egen fundering är att det är för att hon kanske behöver mat på bordet och kunna betala hyran. Ett annat exempel är Michelinrestaurangen vid tunnelbanan om hur fadern som startade upp företagaet fortsätter att jobba trots att han är väldigt gammal och kanske borde stanna hemma men fortsätter att gå till jobbet för att han har funnit sitt ikigai. Boken är väldigt romantiserande kring den japanska kulturen som att den vore helt oproblematiskt och fantastisk, att om alla levde på det sättet skulle alla vara lyckliga. Jag hade önskat att boken var mer nyanserad eller så föll den helt enkelt inte mig i smaken. Ger boken tre stjärnor då jag tyckte att den var helt okej men inte mer än så.