(40)

Ida Pfeiffer

ljudbok


NĂ€r Ida separerat frĂ„n mannen och barnen vuxit upp tyckte hon att det var dags att förverkliga sin dröm. Hon gav sig pĂ„ egen hand ut pĂ„ en Ă€ventyrlig jordenruntresa. Och nĂ„gra Ă„r senare Ă€nnu en. LĂ„ter det som en nutida story? Jo, men nej 
 för Ida Pfeiffer frĂ„n Österrike, som det hĂ€r handlar om, var född 1797. Kanske kan man kalla henne vĂ€rldens första backpacker. Följ med henne nĂ€r hon rider, vandrar och seglar mellan kontinenterna, sover i tornrum och djungelglĂ€ntor, slĂ„ss med rövare med machete – och möter urstarka dalkullor i Stockholm.

De resenÀrer och Àventyrare vi kÀnner till Àr nÀstan alltid mÀn. En förklaring Àr förstÄs att kvinnor historiskt sett har varit bundna till hem och barn och dÀrför har haft svÄrare att ge sig ut pÄ vÀgarna för att stilla sin reslust. En annan förklaring Àr att de kvinnor som faktiskt reste ivÀg snabbt har blivit bortglömda, trots att de var mycket kÀnda i sin tid och skildrade sina resor i sÄvÀl tidningar som böcker.

I ljudboksserien Historiska kvinnliga resenĂ€rer berĂ€ttar Per J Andersson, författare och en av grundarna av tidningen Vagabond, om nĂ„gra av alla dessa förbisedda kvinnliga resenĂ€rer och upptĂ€cksresande som trots mĂ„nga hinder reste ut i vĂ€rlden. Ida Pfeiffer – VĂ€rldens första budgetresenĂ€r Ă€r del 1 i serien dĂ€r alla avsnitt Ă€r fristĂ„ende.



3.6

40 recensioner

Erika

2022-07-16

Vilken makalös kvinna.