(18)

I en annan klass : Ett reportage om skillnaderna i den svenska skolan

e-bok


”Det hĂ€r Ă€r god journalistik. En substantiell, faktabaserad, viktig verklighetsbeskrivning som --- bidrar till att sĂ€tta den hĂ€r debatten pĂ„ fast mark sĂ„ att den kan föras pĂ„ ett bĂ€ttre sĂ€tt. Det Ă€r en vĂ€ldigt, vĂ€ldigt bra reportagebok --- Det Ă€r lyhört, nĂ€ra och avskalat”

Per Andersson, Kulturnyheterna

Skillnaderna i den svenska skolan har ökat i tjugo Ärs tid och blir allt större. Det Àr en utveckling som gÄr pÄ tvÀrs mot de lÀnder vi brukar jÀmföra oss med. Det fÄr stora konsekvenser, bÄde pÄ nationell nivÄ och för barnens dagliga arbete i klassrummet.

Emma Leijnse har följt tvÄ svenska skolklasser genom mellanstadiet, frÄn fyran till sexan. I den ena klassen har eleverna lÄgutbildade förÀldrar, i den andra Àr förÀldrarna högutbildade. Hon har trÀffat barnen och lÀrarna i skolan och hemma och noterat skillnaderna mellan de tvÄ gruppernas liv och möjligheter att nÄ framgÄng i skolan. Vi trÀffar nyanlÀnda Aisha som redan tröttnat pÄ skjutningarna runt sin skola, och Oliver som lÀser sÄ mÄnga böcker pÄ engelska att han blir alldeles uttrÄkad av engelskalektionerna i skolan. De tvÄ gÄr inte i samma klass.

Eleverna i svenska skolor delas allt mer upp utifrÄn deras bakgrund. Och trots att bÄde lagen och den politiska retoriken uttrycker att skolan ska kompensera för elevernas bakgrund, sÄ blir det allt mer sÄ att de elever som har dÄliga förutsÀttningar med sig hemifrÄn, ocksÄ fÄr gÄ i en sÀmre skola. Vad gör detta med hur eleverna ser pÄ sig sjÀlv och pÄ varandra? Och hur pÄverkas samhÀllet i lÀngden nÀr vi i allt högra grad delas upp redan i skolan? Det Àr dessa frÄgor I en annan klass handlar om.

"'I en annan klass' Àr avgörande lÀsning för den som vill förstÄ skolan, och att den inte kan isoleras som en frÄga för sig sjÀlv. Jag lÀgger ifrÄn mig boken och önskar att Sveriges samtliga politiker skulle underkastas ett nationellt prov i lÀsförstÄelse: LÀs den hÀr boken, sammanfatta innehÄllet och skissa pÄ en hÄllbar lösning pÄ denna nationella ödesfrÄga."

Åsa Linderborg, Aftonbladet

"... en lÀrorik, vÀlargumenterad och engagerande reportagebok"

VĂ€rmlands Folkblad

"Sammantaget Ă€r det en lysande – och rysande – berĂ€ttelse om den svenska skolans verkligheter."

Nya Ludvika Tidning



3.9

18 recensioner

Sara

2023-07-02

Mycket intressant analys om ojÀmlikheten i skolan idag