(109)

Huset Ushers undergång

ljudbok och e-bok


Edgar Allan Poe kallas inte sällan för skräckens mästare och i novellen Huset Ushers undergång, ett av 1800-talsförfattarens mest berömda verk, står det tydligt klart varför. Den skräckinjagande berättelsen om poeten Usher och hans hemsökta slott håller läsaren i ett klaustrofobiskt grepp redan från första stycket. I Poes prosa är varje ord noga avvägt, varenda detalj betydelsebärande och allt genomsyrat av en tryckande laddning.

Det är inte så att jag skyr faran som sådan – det som skrämmer mig är vad den till sist oundvikligen framkallar: – skräck. I detta modlösa och ömkliga tillstånd kommer, så känner jag det, förr eller senare den tidpunkt då jag måste överge både mitt liv och mitt förnuft i en kamp med skräcken, detta grymma tillstånd som fantasin målar upp.

Det här är en ljudnovellen från Novellix, inläst av Torsten Wahlund. Novellix ger ut noveller på ett nytt sätt: styckvis och i fickformat, både nyskrivet och klassiker. Läs mer på novellix.se



3.5

109 recensioner

Anastasios

2023-11-20

Bra bok, dåligt läsning. Den engelska versionen är bättre.

Jenny

2023-10-13

Tyvärr inte min smak av uppläsning. Har uppläsaren lite svårt att andas?

Niklas

2023-08-09

Litterärt är detta mästerverk en klar 5:a, men uppläsaren, med sitt konsekvent felaktiga uttalande av namnet Usher (han uttalar det ”Ä-sher”) och melodramatiskt flämtande röst, drar ner betyget.