(31)

Hunden

ljudbok och e-bok


I mina torterade öron hör jag stĂ€ndigt ett susande och flaxande mardrömsljud, och ett svagt, avlĂ€gset skĂ€llande som frĂ„n en gigantisk hund. Men det Ă€r ingen dröm – det Ă€r inte ens, fruktar jag, galenskap – för allt för mycket har redan skett för att jag ska kunna hysa sĂ„ barmhĂ€rtiga tvivel. S:t John Ă€r ett sönderslitet lik; endast jag vet varför, och den kunskapen Ă€r av sĂ„dan art att jag snart kommer att skjuta skallen av mig av fruktan att jag ska slitas sönder pĂ„ samma sĂ€tt. Nedför mörka och oĂ€ndliga korridorer av urĂ„ldriga gastar sveper den svarta, formlösa nemesis som driver mig mot mitt sjĂ€lvmord.

H.P. Lovecraft (1890-1937) var en av de stora pionjÀrerna inom skrÀckgenren. Han Àr mest kÀnd för att ha skapat Cthulhu-mytologin, dÀr mÀnniskan Àr liten och betydelselös i ett ofattbart stort universum, fyllt med likgiltiga eller fientliga urtidskrafter.

Lovecraft hade en begrÀnsad lÀsekrets under sin livstid men hans verk har efter hans död kultförklarats och Àr en outtömlig kÀlla till inspiration för sÄvÀl författare som filmskapare. Han anses allmÀnt vara en av 1900-talets mest inflytelserika skrÀckförfattare.



3.6

31 recensioner

Emilie

2023-01-10

Ryslig😊