(1)

Horntrollet

e-bok


Eilert Àr den Àldste och ende sonen till kakelarbetaren Eyron Stavh. Det Àr i mitten av trettiotalet i en liten by i Norra Blekinge. Eilert har liksom stannat i vÀxten, inte fysiskt men mentalt, och den alkoholiserade fadern tar ut sin ilska och besvikelse med hugg och slag. I skolan finns fröken Paulsson och den unga nyutexaminerade Ina Ekdal som tar sig extra tid med honom. Fröknarna utgör tillsammans med den gamle skolvaktmÀstaren Olausson de nÀrmaste och viktigaste personerna i Eilerts liv. Och nÀr fadern pryglar honom sÄ svÄrt att fröknarna inte lÀngre kan bortse frÄn det, fÄr han komma och bo i strykrummet i skolan.

Eilert blir en bra extrahjÀlp i skolan, det enda han vill Àr att fÄ vara kvar och sÄ smÄningom fÄ arbete dÀr. Men nÀr unga fröken Ekdal blir gravid och vÀgrar erkÀnna vem fadern Àr börjar ryktena pÄ byn spridas. Elaka tungor hÀvdar att Eilert, eller "Galten" som mobbarna kallar honom, Àr fadern till barnet. Situationen förvÀrras av att byns storman, Erwin Holtz som ocksÄ Àr ordförande i skolnÀmnden, har misslyckats i sina försök att uppvakta fröken Ekdal. Han hÀmnas genom att kasta ut Eilert frÄn skolans beskydd.

Horntrollet Àr blekingska för ekoxe. Eilert har ett exemplar som han förvarar i en liten ask. Det Àr hans

hemlighet, men horntrollet Àr ocksÄ berÀttelsens allseende öga som ser samhÀllets stora rörelser i det lilla.

Odensten skildrar hur rasbiologiskt tÀnkande i 30-talets Sverige pÄverkar den enskilda och oskyldiga. Hur makten talar sitt tydliga sprÄk och hur viktigt det Àr med de goda och mÀnskliga krafterna i nÄgra medkÀnnande mÀnniskorna som ihÀrdigt kÀmpar mot ondska och inskrÀnkthet.