(157)

Horisonten finns alltid kvar

ljudbok


”En lovsĂ„ng till ödmjukhet och förundran”, Jan Gradvall, DI Weekend.

”Bornemark presenterar en kritik som bĂ„de Ă€r ödmjuk och rakbladsvass, och framför allt konstruktiv [
] ’Saklig’ Ă€r vanligtvis ett trĂ„kigt och torrt ord; sĂ„ Ă€r inte fallet hos Bornemark. HĂ€r Ă€r sakligt stringent”, Dagens Nyheter.

”Det som gör Bornemarks bok verkligt angelĂ€gen Ă€r att hon pĂ„minner oss om att mĂ€nniskan inte kan reduceras till en kalkylerande maskin. Och kanske Ă€r det en av filosofins frĂ€msta uppgifter: att pĂ„minna oss om att vi Ă€r mĂ€nniskor. Samt att lĂ€ra oss hur lite vi egentligen vet”, Svenska Dagbladet.

”Uppfriskande”, Göteborgs-Posten.

”Det Ă€r trösterikt och ganska ovanligt. Det Ă€r helt enkelt pĂ„ tiden att filosofer börjar tala [
] Hon menar, och det har hon rĂ€tt i, att en del verksamheter inte kan fungera optimalt utan det hon kallar omdöme [
] Bornemark argumenterar övertygande”, Theodor Kallifatides, Dagens ETC.

Vid varje ny ö vÀntar en ny horisont.

För varje ny upptÀckt, för varje nytt hinder, inser vi hur mycket vi fortfarande inte kÀnner till. SÄ hur ska vi leva med att vi, trots vetenskapens odiskutabla framsteg, aldrig kommer att besitta all kunskap?

Jonna Bornemarks svar Àr att utveckla det mÀnskliga omdömet, det som pressats ned av förpappring, floskelproduktionoch digitaliseringstro, i jakt pÄ kontroll och mÀtbarhet. I boken fÄr vi lÀra kÀnna dessa hinder, men ocksÄ omdömets mÄnga möjligheter och vÀrde samt hur vi ska frÀmja det. Efter Det omÀtbaras renÀssans blev förpappring ett nyord. Efter att ha lÀst Horisonten finns alltid kvar kommer vi bland annat att prata om Den manualiserande klassen och igelkottarna.

I Horisonten finns alltid kvar tar Bornemark hjÀlp av bland andra filosoferna Aristoteles, Cusanus och Hannah Arendt för att finna handfasta rÄd för hur vi ska hjÀlpas Ät att utveckla vÄrt omdöme. Gör mikromotstÄnd. Gör makromotstÄnd. VÄga skriva jag. VÄga tro pÄ varandra.

Jonna Bornemark visar vĂ€gen till hur vi kan skapa ett mĂ€nskligare samhĂ€lle – och leva ett mĂ€nskligare liv.

Hennes nya bok Àr en lÀttlÀst, rolig och skarp bok som bÄde stÄr pÄ egna ben och knyter an till hennes förra.

Jonna Bornemark, professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap, Södertörns högskola, Àr en ofta förekommande gÀst i P1, i bland annat Filosofiska rummet och med ett uppskattat Sommar 2017. Efter framgÄngarna med förelÀsningarna om Det omÀtbaras renÀssans kallades hon rockstjÀrnefilosof .


UpplÀsare: Jonna Bornemark
LĂ€ngd:

4.3

157 recensioner

Torben

2023-08-29

vilken klok kvinna

Anonym

2023-05-30

mycket lÀsvÀrd bok. Författaren sÀtter fongret pÄvar vÄrt nuvarande samhÀlle hargÄtt vilse och vad som behöver utvecklas för att vi ska hitta tillbaka till ett samhÀlle som bygger pÄ tillit till omdömet som en professionell förmÄga som kan utvecklas.

Emma

2023-01-05

En viktig bok. VĂ€lskriven av smarta och fantastiska Jonna!