(201)

Hopp. Doaas flykt till Sverige

ljudbok och e-bok


Doaa Al Zamel och hennes familj lÀmnar det krigsdrabbade Syrien för Egypten. Men Àven dÀr blir det politiskt instabilt och allt farligare att vistas. Hon möter och förÀlskar sig i Bassem, en före detta frihetskÀmpe, och tillsammans bestÀmmer de sig för att lÀmna de trakasserier de möter i Egypten att fly till Europa. Doaa och Bassem blir tvÄ av de tusentals flyktingar som gör den livsfarliga resan över Medelhavet pÄ överfulla och nedgÄngna bÄtar.

Efter fyra dagar till havs sÀnks deras bÄt av en annan, fylld med arga mÀn som hotar och skriker förolÀmpningar. Basseem drunknar. Utan land i sikte, knappt simkunnig och omgiven av uppsvÀllda lik hÄller sig Doaa flytande med en simring runt midjan, medan tvÄ smÄ flickor klamrar sig fast vid hennes hals. Doaa mÄste överleva för dem. Hon fÄr inte förlora styrka. Hon fÄr inte förlora hoppet.

Melissa Fleming beskriver Doaa Al Zamel skakande resa, frÄn krigets Syrien till Sverige. Det Àr smÀrtsam lÀsning, i Dooa representeras de miljoner flyktingar som riskerar allt för att hitta ett tryggare liv. Samtidigt Àr det ett enastÄende portrÀtt av hur en helt vanlig tjugoÄring uppvisar enorm styrka och mod.

Melissa Fleming Àr chefstalesperson för FN:s flyktingkommissariat (UNHCR). Hon reser till krigszoner och flyktinglÀger för att ge röst Ät de miljontals mÀnniskor tvÄngsförflyttats frÄn sina hem. BerÀttelsen om Doaa började som en TED Talk och Àr nu översatt till 28 sprÄk.


UpplÀsare: Eva Röse
LĂ€ngd:

4.4

201 recensioner

Lise-Lott

2024-04-03

sÄ gripande

Britt-Marie

2023-08-18

Tack för en mycken lÀrorikt bok om vÀrlden utanför Sverige.

Bitten

2023-03-26

SÄ skrÀmmande att lÀsa om vad denna kvinna utsatts för. SÄ lÀsvÀrd!!!