(103)

Hon minns inte

ljudbok


"[E]n ljus beskrivning av en mors resa genom glömskans mörker" Göteborgs-Posten

"MÄnga böcker har jag lÀst om anhörigskapet vid demenssjukdom, Àn fler berÀttelser har jag lyssnat till i samtal. Den hÀr boken kommer jag att bÀra med mig mer Àn nÄgon annan. Den berör sÄ djupt och Brun berÀttar sÄ mÀnskligt." UNT

"Och visst Àr det en paradox att smÀrtpunkterna, ja rentav kÀnslan av Guds frÄnvaro kan frammana nÄgot sÄ vackert och hoppfullt som denna roman. Men sÄ Àr det ju ocksÄ med författarskap som djupnar, dÀr orden laddas av allt större erfarenhet, nÀrvaro och mÀnsklig blick." Svenska Dagbladet

Det börjar vid slutet. En mamma Àr död. Det slutar vid början. Innan rÀdslan nÀr Jonas och hans pappa mÀrker det hon sjÀlv redan anar. Kortspelet hon förlorar gÄng pÄ gÄng. Lunchen som lagas direkt efter frukost. Kassar som fylls med fel saker, örhÀngen, julkort och skoluppsatser. Försommarens syrener som inte lÀngre vÀcker nÄgon reaktion, eftersom hon inte lÀngre minns att de doftar. En gÄng, innan hon började glömma, arbetade hon sjÀlv med minnet. Nu Àr hon yngst pÄ demensboendet.

En person som glömt vem hon Ă€r, finns hon kvar? Är det samma mĂ€nniska fastĂ€n personligheten bleknar bort? Och vad Ă€r störst? Minnet eller kĂ€rleken? Jonas Brun skriver om kampen med vĂ„rden, om hjĂ€rnans vindlingar, om förtvivlan och tröst i vardagen med Alzheimers sjukdom.

"Hon minns inte" Àr en skildring av minnesförlust och en memoar, en mÄnggrenad berÀttelse om en mor som skrivs tillbaka till livet.



3.8

103 recensioner

Tytti

2024-01-12

Mycket lĂ€svĂ€rd och samtidigt lĂ€r man sig om denna fruktansvĂ€rda sjukdom 🙏 . Super đŸ’Ș .

Mitha

2022-06-28

VĂ€lskriven och intressant bok nĂ€r Jonas varvar teori och sin egen berĂ€ttelse om sin mor. Varm och fint skrivet med igenkĂ€nning frĂ„n min egen far som hade alzheimer. Hur jobbigt det var att följa honom mot slutet nĂ€r han inte kĂ€nde igen sin egen familj. Denna sjukdom Ă€r verkligen en ”anhörigsjukdom” som tĂ€r pĂ„ oss anhöriga psykiskt. VĂ€ldigt lite stöd frĂ„n vĂ„rden. Bra upplĂ€sare.

Anonym

2022-06-06

Bra och rÀttfram bok om hur det kan vara nÀr en förÀlder försvinner bort i demens.