(126)

Hitlers sista sekreterare

ljudbok och e-bok


Traudl Junge var bara 22 Ă„r och drömde om en karriĂ€r som dansös nĂ€r hon fick erbjudande om att bli Adolf Hitlers sekreterare. FrĂ„n 1942 fram till Hitlers sjĂ€lvmord i april 1945 var Traudl alltid vid fĂŒhrerns sida. Det var hon som renskrev hans tal och brev – till och med hans testamente.

Strax efter kriget skrev Traudl Junge ner sina upplevelser i frÄn tiden i den nazistiska maktapparatens nÀrhet. Hennes skildring av Hitler skiljer sig radikalt frÄn den gÀngse bilden av den psykiskt instabile diktatorn.

Under resten av sitt liv brottades Traudl Junge med skuldkĂ€nslor för sin naiva hĂ„llning till Hitler och sitt arbete i Tredje rikets tjĂ€nst. Texten har bearbetats av den österrikiska författaren Melissa MĂŒller pĂ„ grundval av personliga samtal mellan henne och Traudl Junge. Boken blev 2004 filmatiserad i den klassiska filmen UndergĂ„ngen.



3.9

126 recensioner

Elin

2024-03-27

Mycket statisk fakta som gör att det ibland kÀnns mer som en uppsats Àn en upplevd hÀndelse.

Monica

2024-02-22

Intressant, men man undrar om nÄgon verkligen kunde vara sÄ naiv som hon beskriver sig sjÀlv. Annars ger boken en lite annan bild av Hitler Àn vad som Àr vanligt.

Linda

2024-01-24

Intressant och lÀrorik bok, men med försök till bortförklaringar av eget ansvar.