(39)

Historien om alla Sveriges drottningar

ljudbok


Herman Lindqvist berÀttar för första gÄngen historien om Sveriges drygt sjuttio drottningar, frÄn vikingatidens Sigrid StorrÄda till dagens Silvia.

Historien om alla vÄra drottningar börjar för över tusen Är sedan, dÄ saga och sanning blandas, och slutar med drottning Silvias egen berÀttelse i tiden och kronprinsessan Victorias tankar om framtiden.

Det Àr historien om drygt sjuttio fÀrgstarka kvinnor dÀr nÄgra Àr myt, nÄgra Àr helgon, och mÄnga har spelat maktspel bÀtre Àn sina mÀn. Bara drygt tjugo av vÄra drottningar har haft inhemsk bakgrund, alla de övriga har kommit frÄn ett tiotal europeiska lÀnder, och de flesta har brutit pÄ tyska.

Drottningarna var unga dĂ„ de kom. Den yngsta, drottning Margareta, var bara tio Ă„r, de flesta var under tjugo, men de har alla haft samma huvuduppgift: att sĂ„ fort som möjligt nedkomma med en tronarvinge, helst flera i reserv. De har sĂ€llan mött mannen de ska gifta sig med, inte ens sett en bild av honom. De har inte talat hans sprĂ„k eller tidigare varit i hans land. Efter giftermĂ„let har de sĂ€llan fĂ„tt Ă„tervĂ€nda hem för att Ă„terse sina familjer. Ända fram till 1900-talet har Ă€ktenskapen haft politiska, ekonomiska och dynastiska motiv, de har beslutats av förĂ€ldrar och riksrĂ„d för att garantera ett fredsavtal eller stĂ€rka en allians eller för att upphöja och berika kungens familj. Alla utom tvĂ„ har kommit frĂ„n andra kungafamiljer eller furstliga eller adliga Ă€tter. En enda, drottning Silvia, har haft ett normalt yrkesliv utan tanke pĂ„ att hon en dag skulle bli drottning.

Sveriges historia Àr inte bara dess konungars, brukar det heta. Sveriges historia Àr ocksÄ dess drottningars, för utan dem hade det aldrig blivit nÄgra kungar. Drottningen har varit den livgivande, den fredsbringande, hon har fÄtt vara föredöme och ideal.

Herman Lindqvists bok Àr den första som berÀttar om alla vÄra drottningar och skriver in dem i historien.



4.2

39 recensioner

Maria

2021-08-10

Äntligen nĂ„gon som fattar att den svenska historien inte började med Gustaf Vasa

Bengt

2021-06-10

Riktigt intressant överblick! Gav en novis massor av förstÄelse och en inblick i hur historien över tid varit för de svenska drottningarna.

Siw

2020-08-13

VÀldigt bra berÀttat, hade blivit 5 stjÀrnor om Herman sjÀlv berÀttat